Suntem în sezonul unei infecții grave pentru copii și vârstnici
Suntem în plin sezon al infecției cu virusul sincițial respirator (VSR), ”cu impact major” asupra sănătății respiratorii a sugarilor, vârstnicilor și persoanelor cu comorbidități, avertizează Societatea Română de Pneumologie.
Infecția cu VSR comparabilă cu gripa
Societatea subliniază că infecția cu VSR este extrem de contagioasă, are o incidență maximă în lunile de toamnă și iarnă și este comparabilă cu gripa.
”Societatea Română de Pneumologie avertizează populația cu privire la riscurile asociate Virusului Sincițial Respirator (VSR), o infecție virală extrem de contagioasă, cu impact major asupra sănătății respiratorii, în special în rândul sugarilor, vârstnicilor și persoanelor cu comorbidități. Acesta este unul dintre virusurile care afectează sistemul respirator inferior, reprezentând principala cauză a bronșiolitei și pneumoniei în rândul copiilor sub doi ani, dar afectând totodată și persoanele adulte vulnerabile, precum vârstnici sau cei cu comorbidități. Povara bolii severe cauzate de VSR este comparabilă cu gripa”.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la nivel mondial, acest virus este responsabil pentru:
- peste 33 de milioane de infecții ale tractului respirator inferior, din care aproximativ 3,2 milioane de cazuri necesită spitalizare;
- peste 100.000 de decese anual, majoritatea în rândul copiilor mici.
În România, numărul internărilor din cauza infecțiilor respiratorii de sezon a crescut anual, VSR fiind una dintre cauzele majore de morbiditate respiratorie.
Simptome
Infecția cu VSR debutează cu o răceală comună: febră, nas înfundat, tuse ușoară. În cazurile severe, apar scăderea oxigenului din sânge și insuficiența respiratorie, ceea ce impune internarea de urgență. Pentru unii copii, primul episod de infecție cu VSR poate duce la riscul crescut de astm pe termen lung, subliniază multe studii.
Recomandări
Societatea Română de Pneumologie recomandă următoarele măsuri de prevenție a infecției cu VSR:
- igiena riguroasă a mâinilor,
- evitarea contactului cu pesoanele bolnave,
- evitarea spațiilor aglomerate,
- vaccinaea anti-VSR în cazul persoanelor vulnerabile.
„Prevenția este cheia pentru a proteja grupurile vulnerabile și pentru a reduce impactul acestui virus sezonier asupra sistemului de sănătate,” a declarat prof. dr. Roxana Nemeș, președintele Societății Române de Pneumologie. „Alegerea de a ne vaccina și a implementa măsuri de igienă corespunzătoare poate face diferența în prevenirea cazurilor severe de boală, spitalizărilor și chiar a deceselor”, subliniază prof. dr. Nemeș.