Super-bogații lumii, averi în creștere în 2024. Cine sunt cei mai bogați oameni de pe planetă
Super-bogații lumii au devenit și mai bogați în 2024. Averea combinată a miliardarilor lumii a crescut cu 2.000 miliarde de dolari în anul precedent. Mai mult, lista celor mai bogați oameni a crescut în medie, în fiecare săptămână, cu patru noi miliardari. La nivel mondial, sunt 2.769 de miliardari, cu o avere combinată de 15.000 miliarde de dolari.
Super-bogații lumii, averi în creștere în 2024
Averile celor mai bogați oameni din lume au crescut în doar un an cu 2.000 miliarde de dolari. În doar 12 luni, au ajuns la o avere acumulată de 15.000 de miliarde de dolari. Sunt datele unui raport intitulat „Jefuirea continuă”, realizat de ONG-ul Oxfam. Iar numărul miliardarilor a fost și el în creștere. De la 2.565, anul 2024 s-a încheiat cu 2.769 de miliardari în toată lumea.
Conform calculelor ONG-ului, în următorii cinci ani, va apărea primul om de pe planetă cu o avere de 1.000 de miliarde de dolari.
La celălalt pol, darele privind sărăcia sunt alarmante. Banca Mondială, care estimează că numărul persoanelor care trăiesc cu mai puţin de 6,85 dolari pe zi abia s-au schimbat comparativ cu 1990, transmite EFE, potrivit Agerpres.
Cine sunt cei mai bogați oameni din lume și ce averi au
Super-bogații lumii, cei mai înstăriți 4 patru oameni de pe planetă, au o avere cumulată de 1.000 miliarde de dolari. Conform ultimelor date, toți activează în domeniul tehnologiei.
Cei mai bogați oameni de pe planetă sunt:
- Elon Musk (Tesla);
- Jeff Bezos (Amazon, Blue Origin);
- Mark Zuckerberg (Meta);
- Larry Ellison (Oracle).
36% din averea celor mai bogaţi este moştenită, mai arată același raport. Iar conform datelor Forbes, citate de Oxfam, toți miliardarii cu vârsta sub 30 de ani au primit averea din familie.
Oxfam atenționează că prăpastia dintre bogați și săraci se adâncește tot mai mult. Pentru a atenua această inegalitate, ONG-ul propune mai multe măsuri. Una dintre ele este ca guvernele să se angajeze să se asigure că venitul celor mai bogaţi 10% nu îl depăşeşte pe cel al celor 40% cei mai săraci, atât la nivel naţional, cât şi global.
Reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial (World Economic Forum – WEF), ajunsă la cea de-a 55-a ediție, are loc în Davos, Elveția, între 20 și 24 ianuarie. Tema din acest an este ”Colaborare pentru Era Inteligentă” (Collaboration for the Intelligent Age).