Superbacteria care ucide, anual, circa 300.000 de persoane
Anual, superbacteria, numită Pseudomonas aeruginosa, ucide aproximativ 300.000 de persoane anual, relatează site-ul Independent.
În ultimele două secole, această superbacterie s-a răspândit în întreaga lume. Site-ul explică că această superbacterie mortală își are originile în mediul înconjurător.
Ea poate provoca infecții multirezistente, în special în cazul persoanelor cu afecțiuni precum fibroza chistică și leziuni pulmonare legate de fumat. Rezultatele acestui nou studiu, coordonat de oamenii de știință de la Universitatea din Cambridge, ar putea ajuta la îmbunătățirea înțelegerii imunității față de bacteriile invazive.
Un arbore genealogic
Mai exact, oamenii de știință au analizat aproape 10.000 de mostre de ADN infectate cu bacterii din întreaga lume, cu scopul de a construi un „ arbore genealogic ” al bacteriei.
„Ei au descoperit că doar 21 de ramuri au fost responsabile pentru șapte din zece infecții detectate la om. Și aceste variante ale bacteriei au evoluat rapid și s-au răspândit la nivel global în doar aproximativ 200 de ani ”, scriu autorii acestui studiu.
Potrivit cercetătorilor, răspândirea rapidă a bacteriei vine din faptul că a crescut numărul oamenilor care locuiesc în orașe dens populate în ultimele două secole și că poluarea aerului a făcut plămânii oamenilor mai susceptibili la infecție.
„Este remarcabil cât de repede evoluează aceste bacterii și devin epidemice și cum se pot specializa într-un anumit mediu pulmonar ”, a avertizat Aaron Weimann, autorul acestui studiu.