Superstiții culinare de Revelion. Ce mâncăruri simbolizează banii
Fie că vorbim de 12 boabe de struguri sau de nelipsitul pește, superstițiile culinare de Revelion se practică și acum.
Peștele
În România, peștele este cel mai consumat aliment în noaptea de Revelion. Fie că vorbim de antreuri, de salate, feluri principale sau ciorbe, acesta este nelipsit.
Cu privire la superstiția legată de pește, se spune că solzii peștelui, care sunt rotunzi ca monedele, îți vor aduce câștiguri financiare. Dacă mănânci pește în această noapte (unii spun că ar trebui să fie chiar primul aliment din noul an), vei aluneca printre necazuri așa cum înoată peștele în apă.
Legumele verzi și fasole boabe
În Statele Unite, conform tradiției, legumele verzi sunt mâncarea ideală pentru Revelion, deoarece seamănă cu banii (dolarii care au o nuanță verzuie – n.r.).
De asemenea, în Mexic, fasolea boabe este asociată cu banii, pentru că boabele sunt rotunde, la fel ca monedele. Pe de altă partea, fasolea este nelipsită din dieta mexicanilor, așa că este normal să o regăsim și la mesele de Sărbători.
Boabe de struguri
Potrivit tradiției, în mai multe țări din lume, se spune că este bine să mănânci struguri chiar când orologiul vestește intrarea în Anul Nou. La fiecare bătaie a ceasului i-a câte o boabă, în total 12 boabe, iar la final pune-ți o dorință care ține de bani.
Rodie
Potrivit unei tradiții din Grecia, familiile lovesc o rodie de ușa locuinței exact la miezul nopții. Cu cât cad mai multe semințe din fruct, cu atât mai mult noroc va fi în anul următor în acea casă.