Supriză la interviurile pentru conducerea DNA. Procurorul Emil Moța a divulgat numele unui suspect-Sebastian Ghiță
Selecția pe bază de interviu în vederea numirii în funcții de conducere la marile parchete desfășurată, ieri, la Ministerul Justiției, a fost „perturbată” de o dezvăluire incredibilă a procurorului Emil-Gheorghe Moța.
La Ministerul Justiției au susținut ieri proba interviului cinci candidați înscriși în cursa pentru funcții cheie în conducerea marilor parchete. Este vorba de doi candidați pentru funcția de procuror șef al Secției de combatere a infracțiunilor de corupție din DNA (Secția I DNA): procuroarea PICCJ Mihaiela Iorga Moraru și procurorul Gheorghe Emil Moța. Ceilalți trei care au susținut interviul au fost:
-procuroarea DNA Marinela Mincă, înscrisă în procedura de selecție pentru numirea în funcția de procuror-șef al Secției judiciare penale a DNA;
-procurorul DNA Ionuț Ardeleanu, înscris în procedura de selecție pentru numirea în funcția de procuror șef al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA (Secția a II-a DNA)
-procurorul Horațiu-Ovidiu Baias, înscris în procedura de selecție pentru numirea în funcția de procuror șef al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA (Secția a II-a DNA);
Emil Moța: „Sunt investigate mai multe societăți comerciale unde principalul suspect este Ghiță Sebastian-Aurelian”
Potrivit informațiilor noastre, toți cei cinci candidați au o experiență vastă în domeniu, dar trei s-au prezentat impecabil -Mihaiela Iorga-Moraru, Marinela Mincă și Horațiu Baias. Cel de al patrulea, Ionuț Ardelean, a avut o prestație ștearsă și fără consistență.
Însă, „vedeta” interviurilor de ieri a fost procurorul Gheorghe-Emil Moța, care s-a bâlbâit în repetate rânduri, dar a făcut și o dezvăluire bombă. Când a fost întrebat despre cea mai veche cauză pe care o are în lucru, acesta a dat un răspuns incredibil.
„Este un dosar preluat de la Serviciul teritorial Ploiești în care sunt investigate mai multe societăți comerciale unde principalul suspect este Ghiță Sebastian-Aurelian. Au trecut mai mult de cinci ani de la data sesizării”, a spus Gheorghe Emil Moța. Opsss! Practic, acesta a divulgat numele unui suspect într-un dosar aflat în curs de soluționare. Incredibil, dar adevărat! Orice comentariu la această dezvăluire a procurorului Emil Gheorghe Moța este inutil!
Mihaiela-Iorga Moraru și Gheorghe-Emil Moța au rămas în cursa pentru șefia Secției I din DNA
Procurorul Mihaiela-Iorga Moraru a instrumentat dosare deosebit de complexe în perioada cât a activat la DNA.
Ea a obținut condamnări de răsunet față de persoane considerate aproape intangibile cum ar fi Adrian Năstase și alții în dosarul Trofeul Calității, Victor Babiuc, George Becali, generalul Dumitru Cioflina-fost șef al Statului Major al Armatei și alții în dosarul schimbului de terenuri, Dorin Cocoș, Gheorghe Ștefan, fostul ministru al Comunicațiilor Gabriel Sandu și alții în dosarul Microsoft, iar lista ar putea continua cu multe alte nume „grele”.
Același procuror, Mihaiela Iorga-Moraru a avut „meciuri” grele cu Laura Codruța Kovesi, dar permanent a confirmat, indiferent de locul unde și-a desfășurat activitatea, inclusiv la SIIJ, unde a obținut arestarea preventivă a judecătoarei Ana-Maria Chirilă de la Tribunalul Suceava.
Al doilea candidat rămas în cursa pentru șefia Secției I din DNA este procurorul Gheorghe-Emil Moța, cunoscut în lumea justiției ca un vânător de funcții, care, recent, s-a „remarcat” prin circul mediatic cu reținerea și apoi punerea în libertate a antrenorului Victor Pițurcă, dar tot el l-a trimis in judecată pe fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar.
Procurorul George-Adrian Matei a renunțat la șefia Secției I de la DNA
Procedura de selecție în vederea numirii în funcții de conducere la marile parchete (https://www.puterea.ro/cine-sunt-procurorii-cu-greutate-care-se-bat-pentru-functiile-cheie-din-dna-diicot-si-piccj/), desfășurată, ieri, la Ministerul Justiției, a fost oarecum dată peste cap de renunțarea suprinzătoare a unui candidat cu greutate.
Este vorba de procurorul George Adrian Matei (foto), care a renunțat la procedura de numire în funcția de procuror șef al Secției de combatere a infracțiunilor din corupție din DNA (Secția I DNA).
El ocupă această funcție în prezent, dar cu delegare, începând din 4 iulie 2023 până la 3 ianuarie 2024. Prin renunțarea de a mai candida a procurorului George-Adrian Matei, în cursa pentru șefia Secției I DNA au mai rămas doi candidați care, ieri, au susținut proba interviului: procuroarea PICCJ Mihaiela Iorga Moraru și procurorul Gheorghe Emil Moța.
Interviurile cu restul candidaților vor continua și zilele următoare la Ministerul Justiției, până în 16 noiembrie 2023.