Surpriză! România a înregistrat anul trecut cele mai puține insolvențe din ultimul deceniu
Coface România arată că în ultimul studiu de piață, în anul 2020 s-au deschis 5.564 proceduri noi de insolvență, cu -13% sub nivelul înregistrat în anul anterior. Anul trecut a raportat minimele ultimului deceniu și la nivelul incidentelor de plată (doar 2,2 miliarde de lei, -29% față de. 2019).
Toate aceste evoluții s-au înregistrat într-un an cu cea mai severă contracție economică din ultimul deceniu în contextul pandemiei Covid-19.
Pierderile financiare cauzate de firmele insolvente în 2020 au fost aproape de 3 miliarde de lei, de 5 ori sub nivelul corespondent din 2015 și cel mai scăzut din ultimii 10 ani. În același timp, numărul locurilor de muncă raportate de firmele insolvente pe parcursul anului 2020 este sub pragul de 20.000 pentru prima dată în ultimul deceniu.
De asemenea, se observă o scădere graduală a companiilor insolvente care înregistrează venituri peste 0,5 milioane euro (medii și mari), doar 301 companii în 2020, față de 444 în 2019. România a înregistrat doar 16 firme insolvente la fiecare 1.000 de companii cu venituri peste 1.000 euro/lună (firme active). Astfel, se apropie de media regională din perspectiva insolvențelor raportate la 1.000 de companii active, respectiv 11, după ce a condus în permanență acest top regional în ultimul deceniu.
„Anul trecut a înregistrat un mix atipic și paradoxal pentru mediul de afaceri. Măsurile privind distanțarea socială în contextul pandemiei Covid-19 au generat efecte negative importante în mediul de business. În ciuda acestui fapt, insolvențele au scăzut la minimul istoric și raportul regenerării mediului de afaceri arată cel mai bine, înregistrând cele mai puține întreruperi de activitate raportate la companiile nou înființate. Pe de o parte, această evoluție arată eficiența ridicată a măsurilor de sprijin, care trebuie migrate gradual de la subvenționare către stimulare prin investiții și facilitarea accesului la capital. Cred că anul curent va aduce provocări suplimentare pentru revenirea pe creștere generalizată a companiilor, din cauza îndatorării adiționale, rostogolirii creditelor înghețate anul trecut și presiunilor salariale”, a declarat Iancu Guda, Services Director, Coface România.
Distribuția sectorială și regională a insolvențelor
Cele mai multe insolvențe deschise în anul 2020 au fost înregistrate în sectorul comerțului cu ridicata și distribuție (905), urmat de construcții (810) și comerțul cu amănuntul (807). Ponderea primelor 3 sectoare care au înregistrat cele mai multe dosare de insolvență pe rol a variat în ultimii 5 ani între 50% – 54%, iar pentru primele 5 sectoare între 65% – 70%.
Analizând numărul de insolvențe raportat la totalul firmelor active din sectorul respectiv se observă o serie de evoluții atipice. Cel mai afectat sector este cel al fabricării produselor textile, care a înregistrat o rată a insolvențelor de 64 de companii la 1.000 de firme active, de 4 ori peste media la nivel național. Sectorul de construcții este în topul insolvențelor deși înregistrează o creștere cu aproape 20% a volumului lucrărilor de construcții și a creditelor noi acordate populației pentru achiziționarea unei locuințe.
Distribuția teritorială a cazurilor de insolvență în anul 2020 nu a suferit modificări importante față de situația existentă în anul anterior. Dintre toate regiunile, se deosebește situația din București care înregistrează singura creștere a insolvențelor pe parcursul anului 2020, respectiv cu 9% față de anul anterior. La polul opus, cele mai mari scăderi sunt înregistrate în S-V (-30%) și S (-23%).
Radiografia mediului de afaceri
„Mediul de afaceri s-a aflat în 2020 în fața unei provocări fără precedent, măsurile de lockdown impuse pe fondul pandemiei de Covid-19 generând un blocaj economic brusc și o recesiune semnificativă. Intervenția amplă și rapidă prin scheme de sprijin a menținut nivelul lichidității în piață, astfel că insolvențele au scăzut la minimul ultimului deceniu, iar pierderile financiare ale companiilor insolvente au scăzut substanțial. Pentru anul 2021, însă, anticipăm o creştere a insolvenţelor indiferent de scenariul pe care îl aplicăm revenirii economice. Vor crește pentru că, în pofida injectării de lichiditate, pierderile din anumite sectoare au fost reale și semnificative. Este important ca abordarea mediului de business față de risc să rămână una realistă și pragmatică”, susține Eugen Anicescu, Country Manager, Coface România.
Analizând evoluția pentru anul 2020, prin comparație cu anul anterior, se observă o situație foarte favorabilă pentru maturizarea mediului de afaceri. Practic, raportul dintre companiile care și-au întrerupt activitatea și cele nou înființate a scăzut la doar 1,19, cel mai mic nivel din ultimul deceniu și de aproape două ori sub media înregistrată în perioada 2010-2020.
Numărul companiilor care și-au întrerupt activitatea în anul 2020 scade la aproape de 94.000, fiind pentru prima dată în ultimii 10 ani sub pragul de 100.000 și înregistrând cea mai mare contracție din perioada analizată, respectiv 41%. În același timp, numărul companiilor SRL nou înmatriculate în anul 2020 a scăzut mai lent, înregistrând o contracție de 12%.