Surpriză: suveranistul din Senat cu opt clase are de fapt zece
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/Proiect-nou-7.jpg)
Paul Ciprian Pintea, senator ales pe listele POT Sălaj, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe, activitate bancară și piață de capital, precum și membru al Comisiei pentru transporturi și infrastructură, se află în centrul unei controverse legate de studiile sale.
Deși a fost acuzat că ar avea doar opt clase, datele din arhiva Liceului Tehnologic Mihai Viteazul din Zalău arată că acesta a urmat zece clase, continuate cu un an de completare, conform Snoop.ro.
Modificări repetate în CV
Pintea și-a trecut inițial în CV-ul de pe site-ul Senatului că a urmat liceul între 2000 și 2004, perioadă care ridică semne de întrebare, având în vedere că în 2000 acesta avea doar 12 ani și 10 luni. După ce au fost semnalate aceste discrepanțe, senatorul a modificat perioada studiilor, menționând că a urmat liceul între 2001 și 2005.
Conform arhivelor liceului, Pintea a fost înscris în anul III B, într-un an de completare pentru calificarea profesională de zidar-pietrar-tencuitor. Această etapă era dedicată elevilor care finalizaseră clasa a X-a și doreau să continue pe filiera tehnologică. Acest lucru indică faptul că Pintea a absolvit zece clase, contrazicând informațiile conform cărora s-ar fi oprit la opt clase.
Diploma de bacalaureat, în ceață
O altă necunoscută rămâne obținerea diplomei de bacalaureat. Reprezentanții liceului nu au confirmat dacă Pintea a susținut acest examen, invocând GDPR. Surse din cadrul instituției susțin că informațiile din CV-ul senatorului nu sunt conforme cu realitatea, sugerând că acesta nu ar fi urmat cursurile liceale în forma clasică până la obținerea diplomei de bacalaureat.
Experiența profesională, neclară
Un alt element lipsă din CV-ul oficial al senatorului este activitatea sa profesională anterioară. Documentele arată că, din august 2005, acesta avea carnet de muncă la compania Ambimob, o firmă de mobilă radiată în 2009. Cu toate acestea, primul loc de muncă menționat în CV este din 2013, la Takata Jibou.
Reacția POT
Partidul POT a transmis un comunicat de presă în care cataloghează dezvăluirile drept „campanie de denigrare” și „linșaj mediatic”, fără a aduce clarificări referitoare la studiile senatorului. Contactată de jurnaliști, Anamaria Gavrilă, lidera POT, a declarat că va analiza subiectul, fără a răspunde punctual la întrebări.
Discuțiile legate de parcursul educațional și profesional al senatorului Pintea rămân deschise, cu multe aspecte care necesită clarificări. Faptul că acesta a urmat zece clase încearcă să clarifice o parte a controversei, dar rămân întrebări despre cum a obținut diploma de bacalaureat și despre modul în care și-a construit cariera până la intrarea în Parlament.