Surprizele PPC pentru clienți: facturi umflate, consumuri exagerate, call center la care se răspunde foarte greu

Publicat: 20 mai 2024, 15:30, de Cristian Matache, în Energie , ? cititori
Surprizele PPC pentru clienți: facturi umflate, consumuri exagerate, call center la care se răspunde foarte greu

După o serie de căderi de tensiune, un client al grecilor de la PPC se confruntă cu o factură de electricitate uriașă, deși locuința sa a fost neocupată pentru o perioadă lungă de timp. A încercat să contacteze furnizorul de energie dar nu a primit niciun răspuns, iar problema rămâne nerezolvată. În timp ce alte persoane împărtășesc experiențe similare și oferă sfaturi despre cum să abordeze situația, se ridică întrebarea: ce poți face când contorul înregistrează consumuri exagerate?

Probleme cu contorul: factură uriașă după căderi de tensiune

Un client al PPC a povestit pe un forum online despre o problemă majoră cu factura de electricitate după o serie de căderi de tensiune. Contorul său a început să înregistreze consumuri extrem de mari, deși locuința a fost goală pentru o perioadă lungă de timp. În mod normal, factura era în jur de 175 de lei, dar după incident, suma a sărit la aproximativ 650 de lei, fără ca vreun consumator nou să fi fost adăugat în casă.

Sesizările către PPC rămân fără răspuns

Clientul a încercat să contacteze furnizorul de energie, PPC, atât online, cât și telefonic, dar fără succes. Deși a trimis o reclamație online, nu a primit niciun răspuns. Intenționează să meargă personal la sediul companiei pentru a soluționa problema. În plus, a aflat din diverse surse online că astfel de situații nu sunt rare și că verificările contoarelor nu identifică mereu problema.

”Dragilor, după o cădere de tensiune, contorul nostru înregistrează foarte -foarte mult, am scris celor de la PPC și nu am primit niciun răspuns. La telefon nu am rezolvat nimic, vom merge și la ei la sediu. Aud povești (pe net) că se știe că se întâmplă asta și adesea contoarele verificate vezi Doamne sunt ok și totuși noi am fost și plecați mult și totul s-a întâmplat după mai multe căderi de curent într-o zi. Aș dori să știu dacă a mai pățit cineva așa ceva și cum a rezolvat. Eu aș vrea să-mi schimbe contorul deși cică e dintre cele „inteligente”: plăteam cel mai mult 175 lei, acum factura e aprox. 650 lei și am fost și plecați. Nu avem niciun consumator nou și în acest moment cam la 5 zile se consumă 150 de kw, îmi vine să urlu când văd că nu au răspuns la reclamația online nicicum și că eu sunt obligată să plătesc ceva ce nu consum. Dacă nu fac nimic cu ei, știe cineva unde se poate merge mai departe? Protecția consumatorului? sau? Nu veniți cu povești și păreri de tipul ” sfaturilor”, mă interesează concret dacă a experimentat cineva așa ceva și cum a rezolvat. Atât!”, a spus Georgeta Light.

Consiliere de la foști angajați din relații clienți

Un fost angajat dintr-un departament de relații clienți, care se semnează Celestine Vis a oferit câteva sfaturi utile. Acesta a explicat că sesizările trimise prin email, care includ în CC adresa Protecției Consumatorilor, sunt tratate cu prioritate. De asemenea, specificarea unei sesizări depuse și la autoritatea de reglementare poate accelera procesul. Termenul legal pentru un răspuns este de 30-45 de zile, dar în cazuri urgente, se poate acționa mai rapid.

Alte experiențe similare

Ștefan Diaconu a împărtășit o situație similară în care, deși a transmis corect indexul, factura sa a fost mai mare decât ar fi trebuit. După ce a sesizat problema pe Facebook, PPC a corectat factura și i-a returnat banii facturați în plus.

”Deși am transmis indexul pe 30.04.2024, index consemnat și în factură.
Deși consumul în perioada 01.04.2024-30.04.2024 a fost de 75 kWh
Deși factura a fost emisă pe 08.05.2024.
„Deși energie activă facturată în perioada
similară a anului precedent a fost de 76 kWh”
Consumul a fost tarifat în medie cu 0,70 lei/kWh
În consecință, în loc de 51 de lei PPC a încasat 52,32 lei, deci cu 1,32 lei în plus.
O situație identică s-a produs și la citirea de regularizare precedentă. Atunci PPC, la sesizarea mea pe Facebook, m-a contactat, a corectat factura și a returnat banii facturați în plus.
Acești bani nu se mai recuperează de către client având în vedere că balanța de consum client – PPC este aceeași la sfârșitul lunii”, a spus Ștefan Diaconu.

Lucian Lulu Cremeneanu a avut, de asemenea, o experiență interesantă cu PPC Energie, care a preluat operațiunile Enel în România. După ce a așteptat 24 de minute la call center, a reușit să vorbească cu o operatoare care i-a ajustat suma de plată în funcție de consumul real. Ulterior, a primit o compensație pentru timpul de așteptare la call center, un gest rar întâlnit și apreciat.

”PPC Energie a cumpărat operațiunile din România ale Enel. Și sun eu la call center zilele trecute să mă plâng că ultima factură nu ține cont de indexul comunicat. Aștept 24 de minute, prind o tipă amabilă care îmi ajustează suma de plată în funcție de consumul real. În aceeași zi primesc factura nouă. A doua zi mă sună un tip să mă întrebe dacă totul e OK. ”Da, am primit factura, am și achitat-o, mulțumesc frumos.”
Filmul nu e gata.
Peste încă o zi primesc de la PPC Energie un email cu un fișier text parolat. Bag parola cerută (codul de client) și nu-mi vine să cred ochilor:
”În conformitate cu prevederile Standardului de performanță bla-bla-bla, compania noastră PPC Energie S.A. vă acordă compensații pentru nerealizarea indicatorului de performanță garantat – Timp Așteptare Call Center – în valoare de 1.6 lei.”
Valoarea compensației e irelevantă. Dar gestul mi se pare incredibil. Iată că începem să avem drepturi de care nici nu știam că există”, a spus Cremeneanu.

Ce poți face dacă întâmpini o problemă similară?

  1. Contactează PPC în scris și include în CC emailul Protecției Consumatorilor.
  2. Depune o sesizare la ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei), utilizând pagina lor oficială.
  3. Folosește rețelele sociale pentru a face publică problema și a atrage atenția companiei.
  4. Mergi personal la sediul furnizorului de energie pentru a discuta direct cu un reprezentant.

Aceste măsuri pot accelera soluționarea problemelor legate de facturile de electricitate și pot asigura că nu plătești pentru un consum pe care nu l-ai efectuat.