Sursa inepuizabilă de energie electrică: Oamenii de știință fac o descoperire monumentală

Publicat: 28 mai 2024, 08:33, de Cristina Cohuț, în LIFESTYLE , ? cititori
Sursa inepuizabilă de energie electrică: Oamenii de știință fac o descoperire monumentală

Cercetătorii au dezvoltat recent un material care poate genera electricitate aproape constant din aer, deschizându-se astfel drumul către o nouă sursă de energie durabilă și regenerabilă, practic nelimitată. Bazându-se pe această inovație și pe descoperirile din trecut, ei afirmă acum că aproape orice suprafață ar putea fi transformată într-un generator prin replicarea proprietăților electrice ale norilor de furtună.

Conform unui recent studiu publicat în revista Advanced Materials, inginerii de la Universitatea din Massachusetts Amherst au dezvoltat o nouă invenție, numită „generator de aer” (Air-gen), care se bazează pe găuri microscopice cu un diametru mai mic de 100 de nanometri – adică mai puțin de o miime din lățimea unui fir de păr uman. Aceste găuri extrem de mici se bazează pe conceptul de „cale liberă medie”, reprezentând distanța pe care o poate parcurge o moleculă înainte de a se ciocni cu alta din aceeași substanță.

Dispozitivul constă în doi electrozi și un strat subțire de material, care trebuie să fie acoperit cu aceste găuri minuscule, având un diametru mai mic de 100 de nanometri. Atunci când moleculele de apă trec prin dispozitiv, de la o cameră superioară la una inferioară, ele se lovesc de marginile acestor găuri, generând un dezechilibru de sarcină electrică între camerele stratificate.

Practic, acest proces face ca dispozitivul să funcționeze asemenea unei baterii. Întregul proces este similar cu modul în care norii produc electricitate, manifestată sub forma fulgerelor.

Deși în prezent dispozitivul poate genera doar o cantitate mică de electricitate continuă, echivalentă cu doar o fracțiune de volt, conform lui Becky Ferreira de la Vice, cercetătorii speră că în viitor acesta va deveni o sursă practică și durabilă de energie.

„Întregul Pământ este acoperit de un strat gros de umiditate”, a declarat Yao pentru Washington Post. „Este o sursă enormă de energie curată. Acesta este doar începutul utilizării acesteia”.

Echipa crede că dispozitivele Air-gen ar putea deveni în viitor mult mai eficiente din punct de vedere spațial decât alte opțiuni de energie regenerabilă, cum ar fi energia solară și cea eoliană. În plus, materialul poate fi proiectat pentru a se integra armonios în mediul înconjurător, spre deosebire de parcurile solare sau turbinele eoliene, care sunt mai vizibile și ocupă mai mult spațiu.

„Imaginați-vă o lume în care energia electrică curată este disponibilă oriunde mergeți”, a declarat Jun Yao, profesor asistent de inginerie electrică și informatică și autor principal al lucrării. „Efectul generic Air-gen înseamnă că această lume viitoare poate deveni o realitate”.

Există și cercetători care pun sub semnul întrebării capacitatea dispozitivului de a fi extins suficient de mult pentru a fi util.

Umiditatea (cantitatea de vapori de apă din aer) este abundentă pe Pământ. Un dispozitiv care convertește umiditatea în energie ar putea funcționa practic oriunde pe planetă, la orice oră din zi. Cantitatea de vapori de apă conținută în aer este influențată de temperatura ambientală – aerul mai cald poate conține o cantitate mai mare de vapori de apă.

În trecut, cercetătorii au încercat să utilizeze umiditatea pentru a produce electricitate, însă adesea rezultatele lor au fost de scurtă durată sau au necesitat materiale costisitoare.