SURSE: Orban pregătește „ruperea” PNL-ului după demisia de la șefia Camerei
Luni seară, Ludovic Orban a convocat în biroul lui parlamentarii liberali care îi sunt loiali pentru a discuta ce se va întâmpla după ce mâine fostul președinte al PNL își va da demisia oficial de la șefia Camerei Deputaților. Surse din Partidul Național Liberal spun că Orban va iniția zilele următoare demersurile de a forma un nou partid și un nou grup parlamentar.
După ce în cursul zilei de luni, Ludovic Orban a înmânat demisia de la conducerea Camerei Deputaților la sediul PNL noului președinte, marți Orban urmează să părăsească oficial scaunul de președinte al Camerei, urmând ca în perioada următoare să formeze un nou grup parlamentar atât la Camera Deputaților cât și la Senat.
Nu mai puțin de 41 de parlamentari liberali și-au manifestat susținerea în urmă cu o săptămână pentru Ludovic Orban semnând o scrisoare prin care îl propuneau pe acesta ca soluție de premier ca soluție pentru ieșirea din criza politică.
Printre aceștia se află și foști miniștri din Guvernul Cîțu precum Adrian Oros, Alexandru Nazare dar și fostul ministru al Muncii din Guvernul Orban Violeta Alexandru.
Cum arată calculele unei divizări PNL
Cei 41 de senatori și deputați PNL care îl susțin pe Orban nu reprezintă nici jumătate din numărul parlamentarilor liberali (134). În cazul unei sciziuni în PNL, în care aripa Orban ar încerca să formeze o alianță pentru un guvern cu USR, aceștia nu ar strânge cele 234 de voturi necesare unei majorități, ci doar 121.
Și nu ar reuși asta nici dacă ar convinge UDMR să li se alăture cu cei 29 de senatori și deputați și nici pe cei 18 parlamentari ai minorităților. Un total de 169 (cu tot cu votul unui parlamentar neafiliat, plecat din UDMR).