Sute de femei au fost salvate, după mamografie
Olimpia Oprea, medic primar obstetrică-ginecologie la Maternitatea Odobescu din Timișoara, evidențiază importanța vitală a efectuării mamografiilor. Investigațiile au ca scop depistarea în stadiu incipient a cancerului de sân.
Printr-un proiect inovator finanțat din fonduri europene, medicul a pus bazele unui program de screening pentru cancerul de sân, oferind femeilor din vestul și nord-vestul României acces gratuit la mamografii.
Rezultate impresionante
Peste 39.000 de femei au beneficiat de acest screening, identificându-se 0,87% cazuri de cancer incipient. Aceasta înseamnă peste 300 de femei care și-au putut începe tratamentul la timp au fost salvate de la evoluția fatală a bolii.
Provocări în diagnosticarea precoce
Oprea subliniază o problemă majoră: majoritatea femeilor din România nu participă la controale medicale preventive. Astfel, multe cazuri de cancer sunt descoperite în stadii avansate, când șansele de vindecare sunt mult diminuate.
Importanța depistării timpurii
În România, peste 80% dintre cazurile de cancer de sân sunt diagnosticate târziu, în stadiile 3 și 4. Depistarea în fazele incipiente crește rata de vindecare la 98%, subliniind necesitatea unui acces larg la investigații de specialitate.
Un nou proiect pentru viitor
Dr. Oprea pregătește lansarea unui nou proiect finanțat din fonduri europene, destinat femeilor care luptă împotriva cancerului ovarian, marcând continuarea eforturilor de îmbunătățire a sănătății feminine în România.