Șuvoaie de lavă în Insulele Canare. Mii de oameni fug din calea dezastrului: „Mi-am pus toată viața într-o dubă” VIDEO

Publicat: 23 sept. 2021, 15:00, de Mihaela Verdes, în Internațional , ? cititori
Șuvoaie de lavă în Insulele Canare. Mii de oameni fug din calea dezastrului: „Mi-am pus toată viața într-o dubă” VIDEO

UPDATE: Vulcanul Cumbre Vieja a expulzat lavă în atmosferă, în urma unor noi explozii puternice, produse joi dimineaţă. Cenuşa toxică a acoperit zona învecinată, informează Reuters. Autorităţile locale au avertizat locuitorii să cureţe legumele şi hainele, pentru a evita ingerarea cenuşii toxice. Un nor de dioxid de sulf este aşteptat să se deplaseze către est în orele următoare deasupra arhipelagului Canare, peninsulei Iberice şi Mării Mediterane.

Pentru cea de-a cincea zi consecutiv, lava care se prelinge pe versanţii vulcanului a înghiţit locuinţe, clădirile unor şcoli şi plantaţii de banana. Ritmul este, totuși, mai lent decât în zilele anterioare.

”Fenomenul, care a început duminică complet neaşteptat, care părea frumos de urmărit, s-a transformat într-o tragedie în ziua următoare”, a declarat Nancy, proprietara unui magazin local de bijuterii.”Am mulţi prieteni acolo, familii care au pierdut totul. Suntem distruşi”.

Șuvoaiele de lavă carbonizează totul

Mii de locuitori din La Palma, Insulele Canare, fug din calea șuvoaielor de lavă care curg necontenit din munte. Valul de lavă atinge chiar și 12 metri înălțime, pe alocuri. Vulcanul Cumbre Vieja a erupt duminică, 19 septembrie, pentru prima oară în ultimii 50 de ani. El este sub supraveghere strictă de câteva zile, din cauza activităţii seismice intense.

Locuitorii care sperau să își mai salveze o parte din lucruri au fost obligați să își părăsească locuințele. Şuvoaie de lavă neagră au avansat lent înspre vest începând de duminică, carbonizând tot ceea ce le-a ieşit în cale, inclusiv case, şcoli şi plantaţii de banane, fructe care reprezintă cel mai exportat produs din insulă.

Mi-am pus toată viața într-o dubă. Probabil că e pentru ultima dată când îmi văd casa”, a spus Javier López, unul dintre sinistrați, citat de abc.net.

Aproximativ 35.000 de oameni locuiesc în apropierea vulcanului. Aproape 10.000 au fost deja evacuați. Pompierii au săpat un șanț, încât să poată devia șuvoiul de lavă și să-l îndepărteze pe cât posibil de case.

Vulcanul continuă să erupă

Râul de lavă continuă să curgă și la această oră. O arată chiar imaginile live făcute publice de autoritățile din zonă. Lava avansează încet pe dealurile din La Palma până spre coastă, unde Todoque este ultimul sat dintre până la Oceanul Atlantic.

Experții spun că ar putea dura câteva zile până ce lava va parcurge restul de 2 kilometri până la mare. Sau ar putea să se răspândească mai mult pe uscat, îngropând alte zone rezidențiale și terenuri agricole.

Lava a distrus aproape 200 de locuinţe şi a forţat evacuarea a mii de oameni. Asociaţii bancare spaniole au spus că vor oferi proprietăţi vacante oamenilor care au rămas fără locuinţe.

Există incertitudini privind evoluția situației

Erupția vulcanului a urmat un „tipar așteptat”, dar există încă multe incertitudini, a declarat Vicente Soler, un vulcanolog CSIC, principalul organism științific din Spania.

Este dificil de spus dacă lava va ajunge la mare. Dacă sursa rămâne activă și cu un flux constant, va fi ușor să ajungă la ocean. Dar dacă există noi devieri de lavă, aceasta va încetini fluxul„, a declarat el pentru BTC.

Ministrul Turismului din Spania a fost criticat, după ce a spus că erupția vulcanică devastatoare din insula La Palma ar putea fi folosită pentru a atrage turiști în Insulele Canare, informează The Guardian. Invitată la un post de radio, ministrul Reyes Maroto a spus că insula este sigură și că erupția este „un spectacol minunat”.