Szabo Odon (UDMR) nu este surprins de candidatura lui Nicușor Dan: Era foarte clar în momentul în care a venit cu ideea referendumului

Publicat: 16 dec. 2024, 21:25, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Szabo Odon (UDMR) nu este surprins de candidatura lui Nicușor Dan: Era foarte clar în momentul în care a venit cu ideea referendumului

Deputatul UDMR Szabo Odon a analizat recent intenția primarului general al Capitalei, Nicușor Dan, de a candida la alegerile prezidențiale din 2025. Deputatul a subliniat că anunțul lui Nicușor Dan nu este surprinzător, întrucât demersurile politice anterioare ale primarului sugerau o astfel de aspirație. Szabo consideră că această candidatură reprezintă o primă mutare strategică pe „tabla de șah” a competiției prezidențiale, oferindu-i un avantaj de vizibilitate, dar nu neapărat o garanție a succesului.

Strategia lui Nicușor Dan: de la referendum la aspirații naționale

Într-o declarație făcută în cadrul emisiunii România Politică, de la Prima News, deputatul UDMR a evidențiat că ideea unui referendum în București, propusă anterior de Nicușor Dan, a fost o mișcare calculată, menită să îi consolideze poziția politică pe termen lung. Szabo a explicat că această inițiativă reflecta deja intenția primarului de a accede la o funcție de lider național.

Deși momentul în care Nicușor Dan a decis să candideze la președinție a venit mai devreme decât anticipa, deputatul consideră că această decizie este o mutare curajoasă, dar riscantă.

Szabo a remarcat că lansarea timpurie în cursă oferă lui Nicușor Dan avantajul vizibilității, însă acest avantaj nu este întotdeauna decisiv. El a exemplificat cu cazul fostului candidat Mircea Geoană, care deși a intrat devreme în competiția prezidențială, nu a reușit să depășească pragul de 10% la alegeri.

”Totul este posibil, în momentul de faţă. Noi întotdeauna avem raţionamente de bun simţ, am spus că trebuie un candidat comun dintr-un motiv foarte simplu, şansa partidelor aflate la guvernare, inclusiv cu candidaţi separaţi, ar fi putut aduce tensiune în coaliţie şi având în vedere că vom avea un an greu, aceste tensiuni nu ar ar fi ajutat la luarea unei decizii corecte.

Pe de altă parte, este foarte clar că dacă partidele nu înţeleg că este nevoie de decizii rapide, nu mai este loc de târguială, de anumite discuţii, cine ce face, pentru că sunt şi alţi actori care pot muta pe tabla de şah”, a spus Szabo Odon în emisiunea România Politică de la Prima News. 

Necesitatea unei coordonări politice între partide

În contextul discuțiilor despre viitorul politic al României, Szabo Odon a subliniat importanța coordonării între partidele aflate la guvernare. Deputatul a explicat că un candidat comun din partea acestor formațiuni ar fi o soluție practică pentru evitarea tensiunilor în coaliție. Într-un an care se prevede dificil, partidele ar trebui să se concentreze pe decizii clare și rapide, în loc să piardă timp cu dispute interne legate de candidaturi separate.

Szabo a avertizat că lipsa unei direcții ferme ar putea crea oportunități pentru „actori politici extremiști” de a câștiga teren. În acest context, deputatul a făcut un apel la rațiune și responsabilitate, susținând că este necesar ca toate forțele politice să se angajeze în decizii menite să izoleze zonele extremiste de pe scena politică.

”Celelalte partide, dacă nu înţeleg că în această perioadă trebuie decizii rapide, corecte, în care arătăm clar direcţia în care dorim să mergem, atât la guvernare cât şi pentru a izola această zonă extremistă, atunci vor avea posibilitatea ca să reacţioneze.

Domnul Nicuşor Dan era foarte clar în momentul în care a venit cu ideea referendumului pe Bucureşti că are în vedere o poziţie în perspectivă de lider national. Că acest moment a venit acum şi nu peste cinci ani, asta este”, a explicat el. 

Deputatul UDMR a atras atenția asupra incertitudinii legate de alegerile prezidențiale din 2025. Deși Nicușor Dan a fost primul care și-a anunțat intenția de a candida, este posibil ca și alte nume din partea PNL sau USR să intre în competiție. Szabo a punctat că viitorul depinde în mare măsură de modul în care partidele vor gestiona această perioadă electorală și de capacitatea lor de a lua decizii strategice corecte.

”A mutat primul pe tabla de şah şi are avantajul celui care se lansează primul, dar să nu uitaţi un lucru, cel mai repede în alegerile prezidenţiale a mutat domnul Geoană şi a rămas cu 10%”, a spus deputatul UDMR, despre anunţul lui Nicuşor Dan.