Tabără, ASAS: ”Piaţa funciară este tratată ca şi când aş vinde ciocolată, bere sau ţigări”
Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, susține că piaţa funciară din România nu este făcută pentru a întări sistemul agricol, ci este tratată ca o piaţă oarecare, unde se vinde „ciocolată sau bere sau ţigări”.
El vorbește de decalajul între marii fermieri și cei mici, dar și de pericolul pe care îl reprezintă seceta pentru agricultura românească.
„Piaţa funciară nu este făcută pentru a întări sistemul agricol şi este tratată doar ca o piaţă oarecare, ca şi când aş vinde ciocolată sau bere sau ţigări. Ori, piaţa funciară şi în Franţa şi în marile ţări este făcută ca să întărească sistemul agricol. Să nu mai vorbim de ceea ce înseamnă acest decalaj creat în timp între marii şi micii producători, de sistemul de subvenţii, care satisface pentru moment, dar nu în perspectivă. Vedeţi ce s-a întâmplat în 2020 cu seceta dacă nu au putut fi ajutaţi fermierii. Practic, şi-au reluat extrem de greu producţia şi la toate acestea se adaugă creşterea preţurilor la îngrăşăminte, pesticide, seminţe şi aşa mai departe”, a declarat Valeriu Tabără într-un interviu acordat Agerpres.
Președintele ASAS spune că nu se pune problema unei crize alimentare în cazul nostru, chiar dacă nu se poate vorbi de o eficiență a sistemului.
“Situaţia nu este una foarte simplă, însă România dacă se organizează bine, cu sursele financiare care le are şi cu dotările tehnice care, într-o parte a agriculturii, sunt la un nivel tehnic mult peste unele ţări agricole şi puteri mari din Europa, poate să asigure, repet, încă o dată, necesarul de hrană. Dar asta nu înseamnă eficienţa sistemului, atâta timp cât noi nu suntem exportatori de produse cu valoare adăugată. Exportăm materie primă, exportăm subvenţie, iar pieţele sunt extrem de volatile”, a mai afirmat Tabără.