Tăieri în carne vie dacă statul nu strânge cureaua. Tanczos Barna: Cheltuielile de funcţionare ale statului trebuie reduse

Publicat: 11 apr. 2025, 17:36, de Corina Oprea, în ECONOMIE , ? cititori
Tăieri în carne vie dacă statul nu strânge cureaua. Tanczos Barna: Cheltuielile de funcţionare ale statului trebuie reduse

România se află într-un punct de cotitură în ceea ce privește gestionarea finanțelor publice. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a lansat un mesaj ferm către toate instituțiile statului: cheltuielile trebuie reduse, iar epoca risipei administrative se apropie de sfârșit.

Tanczos Barna, despre disciplina financiară

Într-o intervenție televizată, oficialul a explicat că primele luni ale anului au fost marcate de consecințele majorărilor salariale din 2024 și de valul de angajări de la finalul anului trecut, care continuă să afecteze bugetul public și în prezent. Cu toate acestea, Barna susține că situația începe să se stabilizeze, iar scăderea cheltuielilor de funcționare trebuie să devină o prioritate absolută.

”Ce este foarte important este că aceste cheltuieli de funcţionare ale statului trebuie reduse. În primele luni, practic am avut efectele majorărilor salariale de anul trecut, am avut angajările din lunile octombrie, noiembrie, decembrie care s-au dus partial şi pe luna ianuarie, proceduri începute, de angajare. Luclurile încep să intre pe o curbă constantă şi pe o curbă de reduceri”, a spus ministrul Finanţelor într-o intervenţie la Antena 3.

Ministrul a explicat că statul are nevoie urgentă de o disciplină bugetară fermă. Dacă instituțiile nu vor colabora voluntar pentru a-și reduce cheltuielile, se va ajunge inevitabil la măsuri drastice. Avertismentul a fost clar: „tăieri în carne vie” ar putea deveni realitate dacă mecanismul statului nu se autoreglează.

Tanczos Barna a subliniat că România nu va suferi dacă toate instituțiile își respectă angajamentele financiare. „Este esențial ca fiecare minister să rămână în limitele bugetare trasate”, a transmis ministrul, menționând că vor exista mecanisme de control stricte pentru a împiedica depășirea plafonului.

”Mai departe, să ne focusăm pe investiţii, acele investiţii care mai ales în aceste momente în care situaţia externă e defavorabilă, trebuie să ne bazăm pe resursele noastre din PNRR. (..) Ţara nu va suferi, dacă fiecare instituţie publică îşi va respecta angajamentul. Vom avea noi grijă ca niciun minister să nu iasă din calcule”, a precizat el.

Reducerea cheltuielilor, înaintea oricărei discuții despre taxe

O veste bună pentru contribuabili este că, cel puțin pentru moment, nu se intenționează majorarea taxelor. Tanczos Barna a declarat că obiectivul principal al guvernului în lunile următoare este dovedirea faptului că reducerea cheltuielilor este posibilă fără a pune presiune fiscală suplimentară pe populație.

Tanczos Barna a detaliat că principalele cauze ale creșterii cheltuielilor în debutul anului 2025 au fost legate de creșteri salariale deja aprobate anterior și de o serie de angajări care s-au făcut spre finalul anului trecut. Acești factori au împins bugetul într-o direcție riscantă, motiv pentru care este nevoie de intervenție rapidă.

Ministrul a punctat însă că, în ciuda acestui context tensionat, investițiile nu trebuie sacrificate. Din contră, acestea trebuie protejate și susținute, în special prin fondurile disponibile din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).

”Dacă măsurile nu sunt respectate, da, vom ajunge la momente în care tăiem cheltuielile şi se poate ajunge la tăieri în carne vie dacă instituţiile nu o fac de bunăvoie”, a mai spus ministrul de Finanţe. El a dat asigurări că anul acesta nu vor creşte taxele. „Mai avem 3 – 4 luni ca să arătăm că reducerea de cheltuieli e posibilă, altfel va trebui să impunem reducerea cheltuielilor în mod mai drastic”, a menţionat Tanczos Barna.