Tanczos Barna, despre pericolul tarifelor impuse de Trump: „România să lucreze la măsurile de tip «plasă de siguranță»”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/tanczos-barna.jpg)
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, atrage atenția asupra riscurilor economice pentru România, generate de tarifele comerciale impuse de administrația Trump. De asemenea, el a subliniat că aceste tarife au creat „o situație fără precedent” în relațiile economice transatlantice.
Tanczos Barna: „România să lucreze la măsurile de tip «plasă de siguranță»”
Într-un mesaj publicat sâmbătă pe pagina sa de Facebook, Tanczos Barna a subliniat importanța negocierilor dintre Comisia Europeană și Statele Unite, care trebuie să aibă loc în următoarele 90 de zile. De asemenea, el a explicat că în acest moment, este necesar ca România să pregătească măsuri de protecție pentru sectoarele economice vulnerabile.
„Efectele tarifelor comerciale și finanțarea apărării sunt principalele subiecte despre care am discutat în aceste zile la Varșovia, la reuniunea informală a miniștrilor de finanțe din UE (ECOFIN). Tarifele impuse de administrația Trump au creat o situație fără precedent, iar Comisia Europeană și statele-membre au făcut exact ce trebuie: au dat dovadă de calm și au rămas unite”, a declarat Tanczos.
Ministrul a precizat că, deși impactul complet al acestor măsuri este greu de estimat în acest moment, există atât riscuri, cât și potențiale efecte pozitive, inclusiv asupra inflației în UE.
Totuși, a subliniat că România trebuie să acționeze pentru a proteja industriile-cheie.
„Ce trebuie să facem în continuare: Comisia să negocieze cu SUA în cele 90 de zile, iar România să lucreze la măsurile de tip «plasă de siguranță» pentru industria auto și alte industrii care pot fi afectate de noile taxe vamale”, a adăugat ministrul.
De asemenea, Tanczos Barna a mai declarat că în cadrul reuniunii de la Varșovia, s-a discutat despre noul pachet de finanțare pentru industria de apărare a Uniunii Europene și despre susținerea financiară necesară pentru înzestrarea armatelor statelor-membre.
„Pentru România, ambele sunt esențiale: pe lângă obligațiile de înzestrare, nu putem să ratăm această oportunitate de dezvoltare industrială, cu efecte pozitive atât în domeniul fiscal-bugetar, cât și în cel al ocupării forței de muncă”, a punctat ministrul.