Tanczos Barna, după recensământul urșilor: „Sper că Ministerul Mediului va lua măsurile necesare”

Publicat: 11 apr. 2025, 11:19, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în SOCIAL , ? cititori
Tanczos Barna, după recensământul urșilor: „Sper că Ministerul Mediului va lua măsurile necesare”
Foto:_INQUAM_Photos_ George_Calin

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, fost ministru al Mediului, a declarat, pentru Agerpres, că în urmă cu zece ani a afirmat pentru prima dată că în România trăiesc peste zece mii de urși. El speră că, după ce acest lucru a fost confirmat printr-un studiu științific, să fie luate măsurile necesare pentru a proteja viețile oamenilor și culturile fermierilor.

Unii specialiști și mulți de la ONG-uri au avut nevoie de zece ani și de zece milioane de euro ca să se convingă că este adevărat ceea ce spuneam noi. Acum zece ani, am afirmat pentru prima dată că în România trăiesc peste 10.000 de urși. Când am ajuns ministru, noi am fost, cei de la UDMR, cei care am propus intervenția imediată pentru a proteja viețile oamenilor și noi am fost cei care am depus proiectul de lege de reintroducere a vânătorii. Acum s-au convins, atât Ministerul Mediului, cât și cei din ONG-uri, că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a proteja viața umană și pentru a proteja culturile fermierilor. Sper că, în sfârșit, ministerul va lua măsurile necesare”, a declarat Tanczos Barna.

El a punctat faptul că această confirmare științifică va ajuta Ministerul Mediului să implementeze măsurile care să protejeze viața oamenilor și să finalizeze pachetul de măsuri care să protejeze culturile fermierilor.

Confirmarea celor spuse de noi, această confirmare științifică va ajuta foarte mult Ministerul Mediului în fundamentarea următoarelor măsuri prin care trebuie protejată viața umană și va ajuta foarte mult Ministerul Mediului să finalizeze pachetul de măsuri prin care să protejeze culturile fermierilor și să prevină generalizarea fenomenului de urși habituați, urși prezenți în zona rurală și urbană”, a mai arătat Tanczos Barna.

El a mai subliniat că există și exemple pozitive, cum ar fi cel de la Băile Tușnad, dar că trebuie continuate măsurile de prevenție.

Sunt câteva exemple pozitive. Dacă ne gândim la Băile Tușnad, acolo avem clar un exemplu pozitiv cu privire la măsurile care trebuie luate de primari pentru a preveni atacurile de genul celui care a avut loc la Predeal. De asemenea, trebuie continuate măsurile de prevenție, prin cote de prevenție aplicate prin vânătoare, și acest lucru va produce rezultate probabil în câțiva ani, pentru că timpul pierdut este foarte greu de recuperat. Trebuie fermitate și curaj politic acolo unde deciziile sunt necesare și trebuie luate imediat”, a mai afirmat Tanczos Barna.