Tanczos Barna îi liniștește pe români. Nu va avea loc o majorare a TVA: Exclud o asemenea situație în 2025
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a intervenit recent în dezbaterea privind un posibil scenariu economic asemănător celui din 2010, când TVA-ul a fost majorat brusc de la 19% la 24%. Acesta a reacționat la declarațiile făcute de Dan Șucu, președintele Confederației Concordia, care a avertizat că România ar putea fi din nou în fața unei situații critice din punct de vedere fiscal.
Tanczos Barna: „Nu există motive pentru majorarea TVA”
Într-o intervenție televizată, Tanczos Barna a exclus posibilitatea unei creșteri a TVA în 2025, precizând că, în condiții economice normale, bugetul poate fi gestionat eficient cu sistemul fiscal actual.
Tanczos Barna a explicat că, atâta timp cât economia funcționează fără evenimente neprevăzute, bugetul poate fi susținut fără modificări drastice ale fiscalității. El a subliniat că nu poate anticipa toate posibilele crize economice globale, dar a reiterat că, în absența unor dezastre economice sau catastrofe, statul poate administra cheltuielile fără a apela la o majorare a TVA sau a altor taxe.
„Exclud o asemenea situație în 2025. Mi-ar plăcea să spun că niciodată sau că e exclus. Nu știu ce se va întâmpla, de exemplu, în America, în Europa, cu economia mondială.
Eu nu pot să prevăd toate situațiile, dar în condiții normale de economie funcțională, fără dezastre, catastrofe și alte întâmplări neprevăzute, acest buget poate fi implementat cu sistemul fiscal actual, cu nivelul actual al TVA-ului, al impozitului pe venit, al impozitelor, taxelor și celorlalte elemente de venit la bugetul de stat”, a declarat acesta.
De asemenea, oficialul a punctat că este esențial un control strict al cheltuielilor publice, pentru a preveni situațiile în care instituțiile statului depășesc bugetele alocate și solicită ulterior suplimentări de fonduri. Potrivit acestuia, fiecare instituție publică trebuie să respecte limitele bugetare impuse, pentru a evita riscuri fiscale pe termen lung.
„Nu este nevoie de nicio majorare de TVA, dar domnul Șucu are dreptate pe partea cealaltă, cu controlul riguros al cheltuielilor.
Deci, acest buget trebuie implementat așa cum este. Instituțiile trebuie obligate, controlate, constrânse să respecte bugetul și să nu facă cheltuieli în afara bugetului sau să împingă Ministerul Finanțelor să aloce fonduri suplimentare pentru a termina anul în limite normale.
Este posibilă implementarea cum trebuie, cu control riguros pe cheltuieli”, a spus el la Digi24.
Dan Șucu avertizează asupra unui posibil colaps economic
În contrast cu poziția ministrului, Dan Șucu a tras un semnal de alarmă în cadrul lansării studiului „Sistemul fiscal din România: prosperitate, convergență și sustenabilitate fiscal-bugetară”. Acesta a evidențiat faptul că cheltuielile bugetare cu salariile au crescut alarmant, cu 26% anul trecut, iar în 2024 urmează o nouă creștere semnificativă.
Șucu a comparat situația actuală cu cea din 2010, când un guvern lipsit de soluții a decis, peste noapte, să mărească TVA-ul, în loc să își ajusteze cheltuielile la veniturile disponibile. Potrivit acestuia, acea decizie a prelungit criza economică cu încă trei ani și a condus la închiderea a sute de mii de firme.
Liderul Confederației Concordia a subliniat că riscul unui scenariu asemănător este real și că mediul de afaceri trebuie să fie pregătit să lupte pentru a preveni o astfel de măsură. În opinia sa, statul va încerca să găsească noi resurse pentru a acoperi creșterea cheltuielilor, iar TVA-ul ar putea fi din nou una dintre soluțiile luate în calcul.
„Tot ce aţi făcut până acum trebuie şi apărat. Nu puteţi doar să faceţi, trebuie să apăraţi ce aţi făcut. De cine să vă apăraţi? Păi hai să vă spun de cine. Anul trecut, cheltuielile bugetare cu salarii au crescut cu 26%. Anul ăsta cresc din nou.
Vă mai spun de ce trebuie să vă apăraţi? Vă aduceţi aminte 2010? Un guvern slab, condus de un domn care acum se pare că e pe la Cluj, ştiu sigur că e la Cluj, care neputând să-şi adapteze, să-şi diminueze cheltuielile de la nivelul veniturilor pe care le avea, a hotărât peste noapte că va mări TVA de la 19% la 24% într-o perioadă în care lucrurile mergeau groaznic în societăţile noastre, atât în fabrici, în magazine, peste tot.
Rezultatul? O criză prelungită cu încă 3 ani de zile, sute de mii de firme distruse, nişte criminali economici. Se poate întâmpla asta din nou? Mâine”, a precizat oficialul.