Țara care a legalizat eutanasierea și sinuciderea asistată
Un subiect îndelung dezbatut în ultimele decenii: eutanasierea oamenilor. Subiectul implică atât probleme de natura etică şi religioasă, cât şi probleme care vizează îndatoririle profesiei de medic şi respectarea drepturilor omulului.
Termenul „euthanasia” vine din limba greacă şi înseamnă “moarte bună”. Reprezintă un act conştient, care duce la o moarte subită şi nedureroasă a unei persoane bolnave terminal, cu intenţia de a-i sfârşi suferinţa.
Parlamentarii spanioli au legalizat săptămâna trecută eutanasierea și sinuciderea asistată în cazul persoanelor cu boli grave și incurabile care doresc să-și pună capăt vieții, Spania a devenit astfel a patra țară din Uniunea Europeană care face acest pas.
Votul, exprimat în Camera Inferioară a Parlamentului, în urma unei lecturi finale, a fost de 202 pentru și 141 împotrivă, existând și 2 abțineri. Până în prezent, asistarea cuiva care vrea să-și pună capăt vieții era pedepsită în Spania cu închisoare de până la 10 ani. „Astăzi este o zi importantă: ne îndreptăm spre recunoașterea drepturilor omului. Ne îndreptăm către o societate mai umană și mai dreaptă”, a declarat ministrul sănătății, Carolina Darias, în fața parlamentarilor, potrivit Reuters.
Legea, aplicabilă pentru adulții cu reședința legală în Spania, va intra în vigoare peste trei luni, pentru a se putea înființa comitete regionale de control care să examinaze și să autorizeze eventualele cereri. În fața Parlamentului, pe durata dezbaterii și votării legislației, au manifestat grupurile pro și contra proiectului de lege.
Aproape 90% dintre spanioli sunt în favoarea dezincriminării eutanasiei, potrivit unui sondaj de opinie realizat în 2019.
Povestea bărbatului care și-a înregistrat sinuciderea asistată
Noua legislație se confruntă cu o opoziție acerbă din partea grupurilor religioase și de dreapta. Partidul de extremă dreaptă Vox a anunțat că va contesta legea la Curtea Constituțională. Eutanasierea este de multă vreme în atenția publicului din Spania – țară aflată pe locul patru în lume în privința speranței de viață – mai ales de când bărbatul paralizat Ramon Sampedro și-a înregistrat sinuciderea asistată în 1998, după ce i-a fost respins acest drept de către instanțele de judecată.
Povestea sa a fost ecranizată în pelicula “The Sea Inside”, premiată cu Oscar din 2004.
Rafael Botella, spaniolul în vârstă de 35 de ani, paralizat de la gât în jos din cauza unui accident rutier suferit la vârsta de 19 ani, a declarat pentru Reuters, înainte de vot, că se simte ușurat că legea îi va oferi această opțiune în caz că ar avea nevoie de ea.
„Dacă, dintr-un motiv anume, cineva s-a săturat să trăiască, nimeni nu are puterea să-i spună: «Nu! Vei trăi pentru că alegătorii mei sau ideologia mea spun contrariul»”, a precizat Botella.
Belgia, Luxemburg și Olanda au legalizat deja eutanasierea. Un plan similar din țara vecină Portugalia a suferit un eșec luni, când instanța superioară a țării a respins, pe motiv de neconstituționalitate, un proiect de lege aprobat de parlament.