Țara în care femeile pot face închisoare dacă dețin pilule de avort
Statul Louisiana tocmai a declanșat o controversă națională prin adoptarea unei legi care clasifică pilula de avort ca „substanță periculoasă”, impunând pedepse dure pentru deținerea acesteia fără rețetă. Într-un peisaj politic deja tensionat, această mișcare transformă dreptul la avort într-o temă fierbinte a campaniei prezidențiale din 2024, stârnind reacții vehemente de la vicepreședinta Kamala Harris, care dă vina pe fostul președinte Donald Trump.
Astfel, Louisiana interzice aproape orice fel de avort după ce Curtea Supremă a anulat garantarea federală a dreptului la întreruprea voită a sarcinii în vara lui 2022. După această răstunare a jurisprundenţei, aproximativ 20 de state au interzis sau au restrâns dur accesul la avort.
Propunerea se află la stadiul de proiect
Cu toate acestea, pentru ca legea să intre în vigoare, aceasta trebuie să fie adoptată și de Senatul statului şi să fie promulgată de guvernator. Momentan, proiectul de lege a trecut doar de camera Reprezentanţilor din Louisiana. Proiectul de lege prevede ca deţinerea fără reţetă medicală de misoprostol şi mifepristonă să fie pedepsită cu până la cinci ani de închisoare. La această pedeapsă se aduagă şi o amendă de până la 5.000 de dolari.
Kamala Harris, critici dure asupra proiectului de lege: ”Absolut inadmisibil”
Într-o postare pe X, vicepreşedinta Kamala Harris a criticat acest proiect de lege, susținând că este ”absolt inadmisibil”. Mai mult, aceasta consideră
”Absolut inadmisibil”, a reacţionat pe X vicepreşedinta Kamala Harris, care se află în campanie pe această temă împreună cu preşedintele Joe Biden, candidatul democrat la preşedinţie împotriva republicanului Donald Trump.
”Camera Reprezentanţilor din Louisiana tocmai a adoptat un proiect de lege care incriminează penal deţinerea de pilule de avort, cu pedepse care pot merge până la mai mulţi ani de închisoare”, a denunţat ea.
”Să fim clari: e din cauza lui Donald Trump”, a acuzat Kamala Harris, în contextul în care fostul preşedinte se laudă că a fost arhitectul unui viraj al Curţii Supreme, amplu remaniată în mandatul acestuia, printr-o alcătuire foarte conservatoare.