Guvernul spaniol a aprobat o măsură inovatoare care permite angajaților să beneficieze de un „concediu plătit” de până la patru zile în caz de „urgență climatică”, pentru a evita deplasările în condiții meteorologice extreme. Decizia vine ca răspuns la inundațiile devastatoare din 29 octombrie, care au provocat moartea a cel puțin 224 de persoane, conform The Guardian.
Unele companii au fost aspru criticate pentru că au cerut angajaților să continue să lucreze în ciuda alertelor roșii emise de Agenția Națională de Meteorologie. Angajatorii au susținut că informările autorităților au fost întârziate, iar alertele telefonice au fost trimise prea târziu, în timpul uneia dintre cele mai grave crize de inundații din ultimele decenii.
Pentru a preveni astfel de situații, noua lege „reglementează conform cu urgența climatică” și asigură că „niciun angajat nu trebuie să-și asume riscuri”, a declarat ministrul Muncii, Yolanda Díaz, într-un interviu pentru RTVE. În caz de alertă emisă de autoritățile de urgență, „angajatul trebuie să se abțină de la a merge la muncă”, a explicat aceasta. După cele patru zile de concediu climatic, lucrătorii pot opta pentru un program redus de muncă, o opțiune deja disponibilă în caz de urgențe, notează News.ro.
Spaniolii s-au inspirat din legislația canadiană
Măsura spaniolă s-a bazat pe modele similare implementate în Canada. „În fața negării schimbărilor climatice de către dreapta politică, guvernul spaniol rămâne angajat în politici verzi”, a declarat Díaz pentru El Pais.
În plus, ministrul Economiei, Carlos Cuerpo, a avertizat că impactul financiar al fenomenelor meteorologice extreme ar putea să se dubleze până în 2050.
Regiunea Valencia, cea mai grav afectată, a înregistrat cele mai multe victime
Guvernul a anunțat un pachet de sprijin în valoare de 2,3 miliarde de euro pentru victimele inundațiilor. Regiunea Valencia, cea mai grav afectată, a înregistrat cele mai multe victime. Președintele regional, Carlos Mazón, a admis că s-au făcut greșeli în gestionarea situației, dar a refuzat să demisioneze, invocând amploarea „apocaliptică” a dezastrului.
Schimbările climatice generate de activitatea umană cresc frecvența și intensitatea ploilor extreme. Specialiștii avertizează că factori precum încălzirea aerului, absența barierelor de protecție și utilizarea inadecvată a terenurilor amplifică severitatea acestor evenimente.
La doar două săptămâni după inundațiile din octombrie, Spania a fost din nou lovită de ploi torențiale, care au forțat 3.000 de persoane să-și părăsească locuințele în Málaga.