Țara ne arde, la propriu, dar pompierii pleacă în Franța!
Cel de-al doilea contingent format din 40 de pompieri a plecat sâmbătă spre Franţa, pentru schimbarea efectivelor care, în ultimele două săptămâni, au sprijinit omologii francezi prin activităţi de monitorizare a zonelor cu risc de incendii de pădure.
Primul contingent, care însumează 40 de pompieri şi 8 mijloace tehnice (3 autospeciale de stingere a incendiilor de pădure de 3.000 litri, 1 cisternă de 30.000 litri, 1 autospecială de stingere cu capacitate mare de 10.000 litri, 2 autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi 1 microbuz), a plecat din România în data de 28 iunie, ajungând în Franţa în seara zilei de 30 iunie.
În aceeași perioadă, în România au fost înregistrate mai multe sute de incendii de vegetație, care au cuprins mii de hectare de terenuri agricole, câteva incendii de pădure – unele nestinse nici după o intervenție de o săptămână – și mai multe incendii de clădiri, vehicule ori gospodării. A ars chiar și o mașină de pompieri aflată în plină intervenție.
În ajutorul pompierilor care au intervenit la toate aceste incendii au trebuit să vină și militarii, angajații Romsilva, jandarmii și autoritățile locale.
Între timp, pompieri specializați, luând cu ei și echipamente dintre cele mai performante, plecau în Franța!
Acum, când curg avertizările de coduri portocalii și roșii de caniculă, când seceta a ajuns la apogeu, când câmpurile și pădurile sunt uscate iască, când în fiecare zi se iscă incendii de vegetație, mai pleacă un contingent de pompieri, căci în perioada 1 – 31 iulie, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, participă cu un modul naţional specializat de stins incendii de pădure, la un program de pre-poziţionare, organizat de Direcţia Generală Protecţie Civilă Europeană şi Operaţiuni de Ajutor Umanitar – DG ECHO, în vederea consolidării rezilienţei autorităţilor franceze în gestionarea acestui tip de risc.
Scopul programului vizează reducerea timpului de răspuns în cazul producerii incendiilor de pădure, eficientizarea activităţii de pregătire a modulelor de intervenţie aparţinând statelor membre, precum şi îmbunătăţirea interoperabilităţii între forţele participante.
Activarea şi operaţionalizarea modulului specializat de stins incendii de pădure se realizează pentru executarea misiunilor specifice de monitorizare şi stingere a focarelor de pe teritoriul Franţei, în locaţiile stabilite de partenerii francezi.
Adică, mai pe scurt și fără vorbe meșteșugite, prioritatea Numărul 1 a pompierilor români este să se specializeze în stingerea incendiilor de pădure din Franța!
Bravo, băieți!