Țara pentru care moartea Papei nu prezintă interes. Tensiunile au apărut încă din 1951

Publicat: 22 apr. 2025, 15:44, de Patrisia Brătan, în Internațional , ? cititori
Țara pentru care moartea Papei nu prezintă interes. Tensiunile au apărut încă din 1951
sursa foto: Reuters

China este țara care nu a transmis niciun mesaj legat de moartea Papei Francisc, în contextul în care relațiile dintre Beijing și Vatican au fost mereu marcate de tensiuni, conform BBC.

China nu a făcut public niciun regret față de moartea Papei

Subiectul disputei este numirea episcopilor. Astfel, cele doua părți nu au ajuns la un numitor comun in ceea ce priveste deținătorul autorității in acest proces. În 1951 s-au intrerupt relațiile diplomatice dintre Beijing si Sfântul Scaun, ceea ce ar fi provocat tensiunile dintre tari.

Autoritățile chineze au insistat întotdeauna că statul trebuie să aprobe numirile episcopilor în interiorul granițelor Chinei. Acest fapt a fost, insa, contrazis de  doctrina Bisericii Catolice, care susține că numirea episcopilor este prerogativa exclusivă a Papei.

In 2018 s-a petrecut o exclusivitate, când Beijing si Vatican au reușit sa cada la un acord care a permis Chinei să aibă un cuvânt de spus în desemnarea episcopilor. Acordul despre care nu știm detalii, fiind confidențial, a fost reînnoit în noiembrie anul trecut. Astfel, au reapărut tensiuni si critici.

La momentul reînnoirii, Vaticanul a subliniat că își menține angajamentul pentru un „dialog respectuos și constructiv” cu autoritățile chineze. Cu toate acestea, organizații pentru drepturile omului și membri importanți ai Bisericii au criticat vehement acordul.

Vezi și: Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu au fost făcute publice

Câți catolici sunt în China

Numărul catolicilor din China variază între 6 si 12 milioane conform estimărilor. Cifra nu este cunoscută cu exactitate, motivul fiind lipsa transparenței.

Tensiunile dintre credință și autoritatea politică rămân o realitate cotidiană în China, unde partidul comunist își afirmă controlul asupra tuturor structurilor societății.

Moartea Papei nu a fost recunoscută oficial de Beijing. Evenimentul tragic vine într-un moment delicat, în care echilibrul dintre diplomație, religie și politică este extrem de fragil. Rămâne de văzut dacă acest eveniment va influența cursul relațiilor dintre Vatican și China sau dacă tăcerea oficială va fi prelungită, în ton cu abordarea prudentă și uneori ambiguă a autorităților chineze în chestiuni religioase internaționale.