Țara unde facturile restante sunt plătite cu apartamente
Conform unui raport al The Wall Street Journal, una dintre aceste soluții extreme a fost adoptarea apartamentelor nevândute drept plată pentru datoriile acumulate, o practică care a prins contur în ultimii ani și care acum este urmată chiar și de guvernele locale din China.
Un caz emblematic este cel al furnizorului de gaze Xinjiang East Universe, care a ajuns să preia 260 de apartamente neterminate dintr-un complex rezidențial pentru a achita datoriile de 25 de milioane de dolari față de un client guvernamental. Complexul rezidențial, situat în Changji, un oraș din Xinjiang, va avea ca stradă principală Avenue des Champs-Élysées, un nume simbolic, dar care nu ascunde o realitate mult mai sumbră: lipsa banilor.
În 2022, Xinjiang East Universe a încheiat un acord cu Changji City Construction Investment Development, o entitate de stat care se află într-o criză financiară profundă. Acum, furnizorul de gaze preia apartamentele și va desemna o companie terță care să le vândă atunci când vor fi finalizate, utilizând banii obținuți pentru a-și acoperi datoriile. Dacă vânzările depășesc factura, diferența va fi păstrată de furnizorul de gaze, iar în caz contrar, acesta va suporta pierderile.
Această practică, de a accepta apartamente neterminate ca plată, este din ce în ce mai comună în rândul companiilor care furnizează servicii pentru guvernele locale aflate în imposibilitatea de a-și plăti facturile. Potrivit cercetătorului Bruce Pang de la Institutul Național pentru Finanțare și Dezvoltare, în fața crizei de numerar, acest schimb poate fi considerat „mai bine decât nimic.”
Această criză financiară a avut și un impact semnificativ asupra economiei Chinei, afectând creșterea economică și generând o serie de probleme sociale. Potrivit unui raport din octombrie al ministrului chinez de Finanțe, guvernul a alocat deja 1,2 trilioane de yuani, echivalentul a 164 de miliarde de dolari, pentru a ajuta guvernele locale să își ramburseze datoriile față de companii.
Piața imobiliară chineză, care a fost una dintre sursele principale de venit pentru guvernele locale în timpul boomului imobiliar, a început să se prăbușească, iar valoarea proprietăților goale din China continuă să scadă. Potrivit estimărilor, există aproximativ 90 de milioane de unități de locuințe goale în China, o cantitate suficientă pentru a găzdui întreaga populație a Braziliei, iar prețurile locuințelor din marile orașe au scăzut timp de 17 luni consecutive.
Această problemă a fost anticipată de dezvoltatorii imobiliari chinezi încă din 2022, atunci când criza de lichiditate a atins cote alarmante. Mulți dintre aceștia au început să accepte apartamente ca plată de la clienții lor pentru a acoperi datoriile. Monalisa Group, un producător de plăci ceramice, a fost una dintre companiile care a adoptat această practică, acumulând până în septembrie 19 milioane de dolari în apartamente. Acestea vor fi vândute cu ajutorul agenților imobiliari, iar banii vor fi folosiți pentru a-și acoperi datoriile.
Între timp, alte companii și chiar instituții neobișnuite, cum ar fi departamentele de poliție din provincie sărace precum Guizhou, au recurs la această practică pentru a stinge datorii acumulate. În cazul poliției din Dejiang, Yuping și Sinan, facturile neplătite se ridică la mai mult de 10 milioane de dolari, iar soluțiile financiare tradiționale nu au fost suficiente pentru a rezolva această criză.