Târg de produse agroalimentare și meșteșugărești la Ministerul Agriculturii, în weekendul următor
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) reia tradiția târgurilor de toamnă. În perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2021 va avea loc în curtea de la sediul instituției „Târgul Produs în GAL”, în cadrul evenimentelor de sărbătorire a unui deceniu de când a fost lansat în România Programul LEADER.
Târgul, parte integrată a evenimentului „ROMÂNIA-LEADER de 10”, este organizat împreună cu Federația LEADER, accesul vizitatorilor fiind permis între orele 10:00-18:00. Pe parcursul celor patru zile ale manifestării, membrii Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) împreună cu producătorii, beneficiari ai acestora, vor organiza standuri expoziționale cu vânzare de produse agroalimentare și meșteșugărești/nealimentare.Vor fi prezentate produse diverse, specifice mai multor regiuni.
“De-a lungul timpului, GAL-urile s-a implicat în acest program în spiritul dezvoltării comunităților locale. Pentru viitor, MADR își propune să continue în această privință în beneficiul spațiului rural, într-o abordare de jos în sus, pornind de la nevoile identificate în comunitate”, informează Ministerul Agriculturii.
Evenimentul se adresează în special Grupurilor de Acțiune Locală care își asumă dezvoltarea armonioasă și durabilă a mediului rural, dar și altor actori din domeniul public sau privat implicați în menținerea impactului Programului LEADER la cote înalte. Programul LEADER se implementează în România de 10 ani și 30 de ani în spațiul european.
Ce este LEADER
Programul LEADER este o inițiativă a Uniunii Europene de sprijinire a proiectelor de dezvoltare rurală inițiate la nivel local, în vederea revitalizării zonelor rurale și creării de locuri de muncă.
Necesitatea unui astfel de program a apărut în 1990, când programele de dezvoltare rurală erau limitate. LEADER funcționează încă din perioada 1991-1993 (LEADER I), continuând ca LEADER II în perioada 1994-1999 și LEADER+ în 2000-2006.
În programarea 2014-2020, LEADER a fost extins pentru a cuprinde nu doar zonele rurale, ci și cele de coastă și zonele urbane prin intermediul DLRC (dezvoltare locală sub responsabilitatea comunității).