Târgul Wine Paris: De la vinuri vulcanice, la Prosecco în sticle cu diamante aplicate manual

Publicat: 16 feb. 2025, 14:01, de Magda Marincovici, în LIFESTYLE , ? cititori
Târgul Wine Paris: De la vinuri vulcanice, la Prosecco în sticle cu diamante aplicate manual

Târgul Wine Paris, primul de acest gen în acest an și cel mai ”tare” la nivel european, cu peste 5.000 de expozanți, vine cu cele mai recente tendințe în domeniu: vinuri vulcanice și Prosecco cu diamante.

Pe de o parte, se valorifică în continuare tradiția atât de bogată în acest domeniu select, iar pe de altă parte, se observă o separare prin formule șocante de aceasta.

Multe  crame tradiționale iau în calcul scăderea conținutului de alcool în special din cauza modificării gusturilor și atenția sporită pentru sănătate. Producătorii tradiționali nu renunță, totuși, la eliminarea totală, dar se concentrează pe folosirea de struguri din podgorii  de ”la altitudini mai mari și recolte mai timpurii”,  de instrumente pe care tehnologia le pune la dispoziție. ”De exemplu Consorțiul Bolgheri ia în calcul această opțiune. Pe de altă parte Consorțiul Prosecco DOC a luat deja măsuri, propunând un vin la 9 grade la expoziţia de la Paris, față de cele 11 la care se prezintă de obicei vinul”.

Vinurile vulcanice au reprezentat o atracție specială a  Târgului Wine Paris. Maestrul maghiar MW Baum a precizat despre aceste vinuri vulcanice: „Un fir comun și un stil care unește toată Europa, chiar dacă sunt zone diferite, cu vulcani în unele cazuri încă activi, ca de exemplu Etna, în altele inactivi ca în cazul celor maghiari. Vinurile vulcanice atrag puternic consumatorii și păstrează caracteristicile de bază date de notele minerale și fumurii”, potrivit La Republica, preluat de Antena3CNN.

Dar vedeta Târgului a fost linia Prosecco Sandro Bottega, cu arome generoase și rafinate. Prezentarea este șocantă: sticle complet negre, garnisite cu mii de diamante, aplicate manual.

”Sandro Bottega a sedus publicul parizian cu lina sa de Prosecco. Cele 4 recolte nu sunt doar rezultatul unor rafinamente diferite, ci sunt prezentate și în sticle diferite. Sticlele de prosecco sunt rezultatul a 4 recolte care variază din 2024 ( 3 luni de învechire) la 2023 (4 luni de învechire) până la 2022 și 2021 (9 luni). În 2021 și 2022, vinul de bază se odihnește în oțel timp de 2 ani cu o parte care se rafinează în baric. Apoi se refermentează şi se odihneşte timp de nouă luni înainte de a fi îmbuteliat. Toate cu metoda Charmat. Pe sticla în totalitate neagră, s-au aplicat 3 mii de diamante, aşezate manual. Pe sticla învechită timp de 12 luni care este încă în pregătire, vor fi 5 mii de diamante, plus culoarea tipică casei, auriu”.