Țări europene ce asigură GRATUIT fertilizarea in vitro (FIV). Ce face România, în 2025, pentru creșterea natalității

Publicat: 15 feb. 2025, 18:09, de Rona David, în SOCIAL , ? cititori
Țări europene ce asigură GRATUIT fertilizarea in vitro (FIV). Ce face România, în 2025, pentru creșterea natalității
Maternitatea Giulești internări nou-născuți

Odată ce Polonia a început finanțarea tratamentelor FIV, toate statele membre ale UE susțin acum acest tratament pentru infertilitate. Cu toate acestea, condițiile și timpii de așteptare variază de la un stat membru la altul. România are liste de așteptare care pot dura până la un an.

În Uniunea Europeană, 25 de milioane de cetățeni se confruntă cu infertilitatea. În 2025, Polonia s-a bucurat primul copil conceput prin fertilizare in vitro (FIV), după ce președintele Andrzej Duda a semnat un proiect de lege prin care se restabilește finanțarea publică pentru tratamentele pentru infertilitate. Să nu uităm că această finanțare a fost tăiată de fostul guvern conservator în 2015.

Această schimbare de politică a permis tuturor statelor membre UE să ofere finanțare publică pentru tratamentele de fertilizare in vitro.

Cu toate acestea, doar cinci dintre cele 27 de țări UE oferă finanțare completă pentru până la șase tratamente FIV, conform Atlasului european de politici de tratament pentru infertilitate 2024.

După șase tratamente, Austria, Danemarca, Estonia și Franța sunt singurele țări care oferă plata parțială sau rambursare.

Cincisprezece țări UE nu au o listă de așteptare. În cele douăsprezece țări care au unul, accesul la tratamentul pentru infertilitate poate dura până la un an.

Danemarca, Finlanda, Franța, Italia, Malta, România, Slovacia și Suedia au toate liste de așteptare care pot dura între șase și douăsprezece luni.

Costul mediu al unui ciclu FIV în Europa este între 4.000 și 5.000 de euro, potrivit Societății Europene de Reproducere Umană și Embriologie (ESHRE).

Programele de educație privind fertilitatea administrate de stat sunt oferite numai în școlile din Franța, Germania și Letonia.

Cine are acces la fertilizare in vitro

Toate țările UE permit cuplurilor heterosexuale să acceseze tratamente pentru infertilitate cu proprii gameți sau cu spermă donată.

Germania și Luxemburg sunt singurele țări care nu permit cuplurilor heterosexuale să aibă acces la FIV cu ovule donate.

România oferă acces la tratamente pentru infertilitate cuplurilor de același sex

În plus, cuplurile de același sex nu pot avea acces la tratamente pentru infertilitate în țările UE, cu excepția Belgiei, Țărilor de Jos și României.

România-Programul Social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității

În România, la 17.11.2023, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a pus în transparență decizională proiectul de Hotărâre privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1103/2022 pentru aprobarea Programului Social de interes național de susținere a cuplurilor și a persoanelor singure, pentru creșterea natalității.

Două vouchere în cuantum de 15.000 de lei

Proiectul s-a derulat și în anul 2024, cu dublarea numărului de beneficiari, de la 10.000 la 20.000 de beneficiari/an.

Sprijinul se acordă sub forma a două vouchere pe suport de hârtie, în cuantum de 15.000 de lei. Astfel, un voucher în valoare de 5.000 de lei va fi destinat achiziționării de medicamente specifice, iar al doilea voucher, în suma de 10.000 de lei, va fi folosit pentru achitarea procedurilor medicale prescrise.

La începutul lunii noiembrie 2023, la nivelul MFTES au fost raportate 150 de sarcini în evoluție, iar în urma finalizării procedurilor medicale, au fost înregistrate trei nașteri.

“Programul social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creșterea natalității” este finanţat de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse și are ca scop sprijinirea financiară a cuplurilor şi a persoanelor singure din România, în vederea efectuării procedurilor medicale de specialitate recomandate, ca element principal de susţinere a creşterii natalităţii în România.

Banii pentru proceduri de fertilizare se vor acorda și în 2025

Programul de susținere a natalității, în cadrul căruia cuplurile și persoanele singure pot solicita vouchere în valoare de 15.000 de lei pentru proceduri de fertilizare, se va desfășura și în 2025, potrivit unui proiect de hotărâre inițiat de Ministerul Familiei. Numărul de beneficiari ai ajutorul financiar va fi, în 2025, de cel mult 10.000.

Potrivit regulilor programului pentru creșterea natalității, cuprinse în HG 1.103/2022, acesta vizează cuplurile și femeile infertile cu vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani cărora li s-a diagnosticat o afecțiune incompatibilă cu reproducerea pe cale naturală. Această afecțiune trebuie constatată de către un medic specialist în obstetrică-ginecologie, cu competență în tratamentul infertilității cuplului și în reproducere umană asistată medical.

Ajutorul financiar de la stat este în valoare de 15.000 de lei, beneficiarii primind, de fapt, două vouchere înmânate în același timp, unul cu suma de 5.000 de lei, aferent tratamentului medicamentos, și unul în valoare de 10.000 de lei, utilizabil pentru procedurile medicale specifice.

În acest an, regulile programului pentru creșterea natalității au suferit câteva modificări, una dintre ele permițând acum mai multor cupluri să ceară banii pentru proceduri de fertilizare. Mai precis, acum pot beneficia de acest ajutor financiar și cuplurile formate dintr-un cetățean străin și unul român, nu doar cuplurile formate din cetățeni români, ca înainte.

Scenariul se schimbă puțin pentru cuplurile de femei homosexuale.

Cuplurile de femei pot beneficia de tratamente de infertilitate cu donarea de spermă în 15 țări din UE și de tratamente de infertilitate cu donare de ovule în 13 țări.

În Austria, Republica Cehă, Italia, Lituania, Polonia, Slovacia și Slovenia, femeile singure nu au acces la FIV cu donarea de spermă.

În Croația, accesul variază în funcție de diagnostic.

Numărul de țări care refuză accesul la tratamente pentru infertilitate prin donarea de ovule crește la 10 pentru cuplurile de lesbiene.

Sursa Euronews.fr