Tăriceanu, comparație cu pandemia Covid 19: „Tragedii de tipul Colectiv se întâmplă în România lui Orban în fiecare zi”
Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu compară mortalitatea generată de Covid 19 cu tragedia produsă în clubul Colectiv, în urmă cu cinci ani. În opinia sa, Guvernul Orban se face vinovat de zecile de decese zilnice.
Pe 30 octombrie 2015, avea loc un incendiu în clubul Colectiv din București, în urma căruia 64 de persoane și-au pierdut viața. Premierul Victor Ponta și-a dat atunci demisia și, odată cu el, întregul cabinet, inclusiv Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății de atunci. Între timp, cei doi au devenit colegi în ProRomânia cu ex-premierul Tăriceanu.
Întrebat, într-un interviu acordat pentru Gândul Live, ce s-a schimbat în România în cei cinci ani, Tăriceanu a comparat dezastrul din 30 octombrie cu situația generată de noul Coronavirus.
„Tragedii ca cea de la Colectiv se întâmplă în România lui Orban în fiecare zi. În fiiecare zi mor între 50 și 100 de oameni, din incompetența Guvernului. Și-a dat cineva demisia? Câți oameni trebuie să moară, ca Orban să plece? L-aș întreba pe domnul Iohannis, care i-a cerut atunci lui Ponta demisia”, a spus Tăriceanu, marți, la Gândul Live.
Fostul premier a dat ca exemplu gestul lui Ponta, care a renunțat la funcție deși la momentul incidentului era în Statele Unite, într-o vizită oficială.
„Cu toate că nu a avut o responsabilitate pentru acea tragedie, a înțeles că cineva trebuie să dea un exemplu. Demisia lui nu a fost o acceptare a unei vinovății ci un semnal că lucrurile ar trebui să se schimbe. Nu s-au schimbat. Acest Guvern a sacrificat 3 milioane de bolnavi cronic, care nu au mai putut fi tratați, nimeni n-a mai vorbit de infecții nozocomiale, de nimic”, a mai spus Tăriceanu.
Întrebat dacă a greșit atunci Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătății în funcție, a evitat răspunsul și i-a luat apărarea noului coleg de partid.
„Cred că fiecare om are dreptul la prezumția de nevinovăție. Nu pot să nu remarc că, acum, în prag de alegeri, parchetele au revenit la metodele dinainte: activitate intensă doar în campanii electorale”, a mai spus Tăriceanu.
După incident, ministrul Bănicioiu a dat asigurări că supraviețuitorii primesc tot ce au nevoie și nu este necesar transferul lor în clinici din străinătate.
În urma incendiului produs pe data de 30 octombrie 2015, 27 de persoane au murit pe loc iar 184 au avut nevoie de îngrijiri medicale. Ulterior, numărul deceselor a urcat la 64.