Tarif. În Republica Moldova, o carte de identitate românească falsă costă 300 de euro
Tinerii de peste Prut își doresc foarte mult să dețină o carte de identitate românească, pentru că le oferă posibilitatea de a merge la muncă sau la studii în statele Uniunii Europene, iar unde este cerere apare și varianta ilegală de procurare a unei cărți de identitate românești: falsificarea.
Polițiștii de frontieră din Republica Moldova care asigură controlul de frontieră la vămile de la Prut descoperă destul de des cazuri de încercare de trecere a frontierei cu documente falsificate. Sunt desscoperite documente de identitate sau permise false din Ucraina, Rusia, Polonia și bineînțeles, România.
Vineri, 22 martie, echipele de la Poliția de Frontieră a Republicii Moldova au constatat două cazuri de încercare de trecere a frontierei cu documente românești falsificate.
„La trecerea frontierei moldo-române, doi tineri moldoveni au fost descoperiți cu acte românești, cu semne rezonabile de falsificare. Din spusele acestora, unul ar fi procurat o carte de identitate, iar al doilea ar fi fost rugat să transmită unei rude un permis de conducere”, se spune în comunicatul Poliției de Frontieră din Republica Moldova.
În primul caz, un tânăr care mergea la muncă în Italia, s-a legitimat la Vama Leușeni cu o carte de identitate românească falsă, pe care o cumpărase cu suma de 300 de euro.
„Conaționalul de 24 de ani s-a prezentat pe sensul de ieșire din țară, în calitate de pasager pe ruta Moldova-Italia. În cadrul controlului în linia a doua a fost depistată o carte de identitate, care ar fi eliberată de către autoritățile române.
Din primele cercetări s-a stabilit că actul conține semne de falsificare. La audieri, tânărul a confirmat că își procurase actul în 2022, contra sumei de 300 euro, justificând că este pentru un loc de muncă în UE”, au precizat polițiștii de la Vama Leușeni.
În al doilea caz, era vorba de un bărbat de 36 de ani, cu dublă cetățenie, moldovenească și română, care s-a prezentat la Vama Sculeni pentru a trece în România, destinația finală a călătoriei sale fiind Irlanda.
Asupra sa a fost găsit un permis auto românesc, de asemenea falsificat:
„În timpul verificărilor suplimentare s-a depistat un permis de conducere, pretins a fi eliberat de către autoritățile române pe numele unei persoane necunoscute. În declarații, bărbatul de 36 de ani a comunicat că permisul aparține unei rude și urma să-l transmită când ajungea în Irlanda. Nu ar fi știut că este falsificat”, au mai precizat reprezentanții Poliției de Frontieră.
Conform procedurilor, documentele au fost ridicate și urmează să fie supuse unei expertize. Cei doi bărbați au ratat călătoriile în Italia și Irlanda, fiind cercetați pentru deținerea de documente falsificate.