Țările Uniunii Europene și FAO promovează investițiile în sistemele agroalimentare din Republica Moldova

Publicat: 25 ian. 2025, 22:22, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Țările Uniunii Europene și FAO promovează investițiile în sistemele agroalimentare din Republica Moldova
Foto: FAO/Dorin Goian

Platforma de Parteneriat Agroalimentar (PPA) a fost lansată în 2023 de Republica Moldova în colaborare cu șapte țări membre ale Uniunii Europene (UE), cu sprijinul Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). Scopul platformei este de a consolida sprijinul pentru dezvoltarea unor sisteme agroalimentare sustenabile în Republica Moldova și de a contribui la integrarea acesteia în Uniunea Europeană.

A doua întâlnire ministerială a avut loc pe 18 ianuarie la Berlin, Germania, în cadrul Forumului Global pentru Alimentație și Agricultură 2025. Printre vorbitori s-au numărat Cem Özdemir, ministrul federal german al Alimentației și Agriculturii, Ludmila Catlabuga, ministrul agriculturii și industriei alimentare din Republica Moldova, și Raimund Jehle, lider regional de program FAO și reprezentant în Republica Moldova.

Evenimentul a reunit miniștri din Estonia și Lituania, alături de reprezentanți de rang înalt din Franța, Letonia, Regatul Țărilor de Jos și România, pentru a discuta modalități de atragere a mai multor investiții în sectoarele agriculturii și alimentației, precum și pentru a facilita acțiuni concrete în vederea îmbunătățirii sustenabilității acestor sectoare în Republica Moldova.

„FAO sprijină constant dezvoltarea și consolidarea Platformei de Parteneriat Agroalimentar din Republica Moldova, oferind suport analitic, logistic și de coordonare,” a declarat Raimund Jehle, subliniind tendințele și provocările majore ale sectorului agroalimentar moldovenesc.

Cem Özdemir a remarcat că Republica Moldova este printre țările cele mai afectate de războiul din Ucraina. Referindu-se la viitoarea aderare a Moldovei la Uniunea Europeană, el a subliniat importanța implicării locuitorilor din mediul rural și a fermierilor în procesul de aderare pentru a obține sprijinul acestora.

Ludmila Catlabuga a menționat mai multe beneficii ale transformării sectorului agricol, inclusiv reducerea decalajului de venituri dintre mediul rural și cel urban, generarea unor economii publice mai mari și îmbunătățirea balanței comerciale alimentare. „Suntem recunoscători pentru sprijinul oferit țării noastre. Aderarea la Uniunea Europeană a demonstrat că este o garanție pentru stabilitate, pace și prosperitate. Sperăm că platforma va avea un succes remarcabil,” a declarat aceasta.

Republica Moldova – un sector agricol promițător, dar provocator

Republica Moldova, situată în sud-estul Europei, beneficiază de soluri negre fertile și un climat temperat. Aceste condiții favorabile au permis țării să se bazeze intens pe agricultură timp de secole. Terenurile agricole acoperă 75% din teritoriul Republicii Moldova, cel mai mare procent din Europa. Principalele subsectoare agricole sunt viticultura, horticultura și producția de cereale.

De la câștigarea independenței în anii 1990, Republica Moldova a trecut la o economie de piață și s-a integrat în economia globală. Obținerea statutului de candidat oficial la Uniunea Europeană în 2022 a direcționat dezvoltarea economică către sustenabilitate și competitivitate, prin adoptarea normelor și standardelor europene, inclusiv în sectorul agricol. Totuși, agricultura moldovenească este afectată de numeroase provocări, determinate în principal de războiul din Ucraina și de hazardurile naturale (secetă severă).

Creșterea asistenței externe și a investițiilor direcționate în agricultură este mai oportună ca niciodată.

Platforma de Parteneriat Agroalimentar – o bază solidă pentru cooperare

Prin întreprinderea Platformei de Parteneriat Agroalimentar, s-a creat un cadru care permite țărilor membre ale Uniunii Europene și organizațiilor internaționale relevante să se întâlnească periodic pentru a discuta provocările majore de politici și economice care îngreunează dezvoltarea sectorului agroalimentar moldovenesc. În 2025, se așteaptă ca mai multe țări membre ale UE și instituții financiare internaționale să se alăture acestei inițiative, oferindu-și expertiza și experiența în transformările sustenabile ale sistemului agroalimentar în beneficiul Republicii Moldova și al proceselor sale de aderare la Uniunea Europeană.

Sprijinul FAO pentru Republica Moldova

De la aderarea Republicii Moldova la FAO în 1995, organizația a oferit sprijin pentru dezvoltarea și gestionarea situațiilor de urgență în agricultură, în beneficiul locuitorilor din mediul rural, inclusiv al micilor fermieri. Activitățile au contribuit la creșterea producției agricole, asigurarea furajelor de calitate pentru animale, accesul mai bun al fermierilor la cunoștințe și finanțare, îmbunătățirea siguranței alimentare și adoptarea metodelor de producție sustenabile și inteligente din punct de vedere climatic.

Republica Moldova participă la inițiativa FAO „O țară, un produs prioritar”, care își propune să ofere noi oportunități sectorului de struguri de masă din țară.