Sindicatul TAROM cere donații pentru salvarea companiei
Sindicatul Unit Tarom (SUT) propune inițierea unor strângeri de fonduri prin donații și subscripții publice pentru sprijinirea companiei aeriene naționale.
Se apelează la aceste măsuri pe fondul situației alarmante prin care trece compania în prezent: doar 12 aeronave în portofoliu și 19 zboruri internaționale efectuate în 2023, comparativ cu anul 1967, când societatea avea 27 de zboruri și o flotă mult mai mare, potrivit unui comunicat de presă.
„În 18 septembrie 2023, compania TAROM ar fi trebuit să serbeze cei 69 de ani de la înfiinţare. Din păcate, de 33 de ani, aproape jumătate din viaţa acestei companii a fost sub semnul aşa ziselor restructurări făcute de guvernele României, sub toate culorile politice, niciuna reuşită. Intrarea în cel de-al 70-lea an de viaţă este umbrită de nereuşitele conducerilor politice, incompetenţa instituţională şi a statului eşuat. Constatăm cu tristeţe că istoria de aproape 70 de ani a companiei nu mai este de mult în mâinile noastre, ale angajaţilor, ci ale politicienilor statului eşuat. Dacă timp de decenii brandul TAROM şi-a câştigat prin oamenii săi, angajaţii profesionişti ai TAROM, un loc binemeritat în istorie reprezentând cu mândrie România, am ajuns în situaţia în care cel mai probabil vom pieri în neantul istoriei ca şi multe alte companii de stat româneşti închise de incompetenţele conducerii politice”, informează reprezentanţii Sindicatul Unit Tarom.
Astfel, sindicatul angajaților companiei cer public ajutorul tutror membrilor de sindicat, angajați și foști angajați, dar și tuturor cetățenilor români, care au încredere în brandul TAROM, să sprijine renașterea companiei. Doritorii vor putea realiza acest lucru în curând, când sindicatul va organiza o activitate de donații și una de subscripție publică ce are în vedere ajutarea companiei.
„Forma donaţiilor, conturile şi Prospectul de emisiune vor fi publicate conform legislaţiei în vigoare. Dai 1 RON! Salvezi TAROM!”, se specifică în comunicatul sindicaliştilor din TAROM, semnat de preşedintele SUT, Narcis Pascu.
UPDATE: Ce transmite compania TAROM
Compania TAROM a transmis, prin intermediul unui comunicat de presă, că se disociază de apelul pentru donații, specificând că datoria companiei este față de români, nu invers.
„TAROM transmite un mesaj ferm de disociere față de un demers de donații publice inițiat de unul dintre sindicatele companiei. Datoria noastră este față de pasageri și de români în general, față de cei care aleg serviciile companiei și cărora suntem datori să le oferim tot ce avem mai bun în schimbul încrederii pe care o investesc în noi. Un demers menit să inverseze acest raport nu este nici util, nici binevenit. Compania TAROM trebuie să se reconsolideze și să se revitalizeze, urmând un plan clar de restructurare. Și va reuși”, precizează compania.
Echipa TAROM a specificat că această acțiune publică a fost inițiată într-un moment nepotrivit, astăzi, 19 septembrie, compania sărbătorind 70 de ani. Ei mai susțin că la capitalul companiei lucrează „nenumărați specialiști de bună credință”.
„Acum 69 de ani compania TAROM și-a (re)dobândit independența. Fără susținerea constantă și fără încrederea românilor nu am fi reușit să marcăm nenumăratele momente importante din istoria noastră. Acum, după 69 de ani, avem șansa unui nou început pentru TAROM și da, avem nevoie de încrederea și susținerea românilor, dar nu exprimată în donații de 1 leu. Raportul corect este invers, TAROM trebuie să demonstreze pasagerilor că este o companie care poată să redevină ce a fost și chiar mai mult decât atât, prin zboruri sigure și plăcute, prin servicii premium, la prețuri competitive”, se mai specifică în comunicat.
„Suntem într-un moment crucial în care TAROM se redefinește și are șanse să redevină, după o lungă pauză, o companie profitabilă, numai dacă definitivează procesul de restructurare care, la rândul său, urmărește în primul rând centrarea tuturor eforturilor noastre pe experiența pasagerilor noștri”, a încheiat echipa TAROM.