Tartrazina din Doritos: Cum un colorant din chipsuri face șoarecii transparenti și revoluționează cercetarea științifică
Doritos, cunoscute pentru gustul lor irezistibil, își dezvăluie acum un secret științific fascinant. Cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit că unul dintre ingredientele din chipsurile triangulare, tartrazina, un colorant galben-portocaliu folosit și în alte alimente, medicamente și cosmetice, are un efect neașteptat – poate face pielea șoarecilor transparentă.
În ediția din 6 septembrie a revistei Science, cercetătorii descriu cum au reușit să observe prin pielea șoarecilor vii aplicând o soluție de apă și tartrazină. Tartrazina, cunoscută pentru capacitatea sa de a absorbi lumina albastră și ultravioletă, facilitează trecerea luminii prin pielea șoarecilor.
„Pentru cei care înțeleg fizica fundamentală din spatele acestui fenomen, totul are sens; dar pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest concept, pare ca o magie”, a declarat Zihao Ou, autorul principal al studiului, acum profesor asistent de fizică la Universitatea din Texas la Dallas, în descrierea cercetării pe site-ul universității.
Efectul Doritos: Ingredientul snack-ului face șoarecii transparenți
Experimentele au început din dorința de a găsi metode mai bune pentru a vizualiza țesuturile și organele din interiorul corpului. Cercetătorii au aplicat soluția de colorant și apă pe craniile și abdomenul șoarecilor. În câteva minute, odată cu absorbția colorantului, au putut observa „pielea, mușchii și țesuturile conjunctive fiind transparente în șoareci vii”, conform articolului din revistă.
După ce cercetătorii au spălat colorantul, șoarecii și-au recăpătat opacitatea și colorantul a fost eliminat prin urină, potrivit descrierii studiului de pe site-ul universității. „Este important ca colorantul să fie biocompatibil – este sigur pentru organismele vii”, a spus Ou. „În plus, este foarte ieftin și eficient; nu avem nevoie de mult pentru a funcționa.”
Nu te grăbi să îți acoperi pielea cu Doritos
Cu toate acestea, tartrazina nu va oferi oamenilor o mantie de invizibilitate în stil Harry Potter. Pielea umană este de aproximativ 10 ori mai groasă decât cea a șoarecilor și nu se știe cât de mult din colorant – sau cum ar trebui administrat – ar fi necesar pentru a avea un efect similar la oameni, a spus Ou.
Cercetătorii intenționează să continue investigarea acestui fenomen și să experimenteze cu alte substanțe care ar putea depăși performanțele tartrazinei. „Echipamentele optice, cum ar fi microscoapele, nu sunt folosite direct pentru a studia oameni sau animale vii, deoarece lumina nu poate traversa țesuturile vii”, a spus Ou. „Dar acum că putem face țesuturile transparente, aceasta va permite observarea unor dinamici mai detaliate. Va revoluționa complet cercetarea optică existentă în biologie.”
Într-un articol editorial însoțitor din revistă, cercetătorii în biopho-tonică Christopher Rowlands și fizicianul experimental Jon Gorecki de la Imperial College London compară descoperirea cu romanul „Omul Invizibil” al lui H.G. Wells din 1897. Combinată cu alte tehnici, dezvoltarea tartrazinei ar putea permite „imaginarea mai profundă decât oricare dintre aceste tehnici individuale”, au scris aceștia.