Taxa care scade din ianuarie 2025. Klaus Iohannis a promulgat legea

Publicat: 08 oct. 2024, 14:46, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Taxa care scade din ianuarie 2025. Klaus Iohannis a promulgat legea

Un nou pas important pentru susținerea sectorului apicol din România a fost făcut. Klaus Iohannis a promulgat o lege care readuce cota TVA de 9% pentru hrana albinelor. Această decizie vine ca un răspuns necesar la dificultățile cu care se confruntă apicultorii, atât din cauza condițiilor meteorologice extreme, cât și a concurenței neloiale din partea mierii importate din afara Uniunii Europene.

O nouă lege a fost promulgată de Iohannis

Proiectul de lege, semnat de președintele Klaus Iohannis, prevede modificarea Codului fiscal, revenind la cota redusă de TVA de 9% pentru hrana albinelor, începând cu 1 ianuarie 2025. Aceasta corectează creșterea TVA-ului la 19%, aplicată temporar din 2024, o măsură care a pus presiune suplimentară pe apicultorii deja afectați de condițiile economice și climatice.

Problemele apicultorilor români nu se opresc doar la taxele suplimentare. Sectorul apicol din România a suferit pierderi masive în 2024, anul fiind marcat de condiții meteorologice nefavorabile, care au redus drastic producția de miere.

„Anul 2024 a fost marcat de o serie de evenimente meteorologice extreme care au afectat drastic producția apicolă. În Europa și nu numai, condițiile atmosferice, schimbările de climă provoacă mari probleme familiilor de albine și, din păcate, nici România nu face excepție. În acest an, am pierdut cam 40-45% din producția de miere la nivel național.

Producția a fost afectată începând cu primul cules, cel de rapiță, continuând cu cel de salcâm, unde producția a fost calamitată până la 70% în unele zone, teiul la fel, iar la floarea-soarelui producția a fost compromisă în cea mai mare parte a țării din cauza temperaturilor excesive”, a declarat pentru Agerpres președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), a detaliat că pierderile la nivel național au fost estimate între 40-45%. Primele culesuri, inclusiv cel de rapiță și de salcâm, au fost grav afectate, unele zone raportând pierderi de până la 70%. Producția de miere de tei și floarea-soarelui a fost, de asemenea, compromisă din cauza temperaturilor extreme.

În acest context, apicultorii au solicitat sprijin financiar de la stat, propunând o subvenție de 10 euro pentru fiecare familie de albine. Fără o astfel de intervenție, multe familii de albine riscă să fie pierdute, ceea ce ar agrava și mai mult situația din sectorul apicol.

Cheltuielile tot mai mari necesare pentru menținerea stupinelor fac imposibilă susținerea activităților fără sprijin extern, mai ales într-un an în care producția a fost atât de sever afectată.

„Suntem în al treilea an în care exporturile de miere au scăzut foarte mult, iar apicultorii trebuie să facă față acestor provocări legate de valorificarea mierii.

Mierea care intră și în România și se valorifică pe rafturile magazinelor mari este o miere-amestec cu miere din Ucraina sau din China, amestecuri care nu au nimic cu calitatea deosebită pe care o are produsul românesc, dar prețurile la care acestea sunt importate sigur că fac o concurență acerbă produsului românesc.

Astăzi se importă cu 6-7 lei kilogramul de miere, iar pe noi ne costă aproape dublu, undeva la peste 12-13 lei un kilogram de miere”, a spus Ioan Fetea.

Pe lângă condițiile meteorologice nefavorabile, apicultorii se confruntă și cu o concurență neloială venită din partea importurilor de miere extracomunitară, în special din Ucraina și China. Mierea importată la prețuri foarte mici este amestecată și vândută pe rafturile magazinelor mari din România, ceea ce scade și mai mult valoarea mierii produse local.

âPreședintele ACA a explicat că mierea din aceste importuri este de o calitate inferioară, dar prețurile scăzute fac dificilă concurența. În timp ce mierea românească are un cost de producție de 12-13 lei pe kilogram, mierea importată se vinde cu doar 6-7 lei, afectând grav capacitatea producătorilor autohtoni de a-și valorifica produsele.