Taxă globală pentru miliardari. Vis sau realitate?
Mai multe țări iau în calcul introducerea unui impozit minim global pentru miliardari. Reprezentanții țărilor G20 au discutat propunerea la un summit de la São Paulo, Brazilia, la doi ani după ce un acord de referință a arătat că țările ar putea acționa împreună în stabilirea unei cote minime de impozitare de 15% pentru companiile multinaționale.
Datele furnizate de Observatorul Fiscal al UE arată că miliardarii din țările mari plătesc o parte mult mai mică din veniturile lor în impozite decât oamenii obișnuiți. Mai mult, averea acestora este cu greu impozitată, la cote efective de doar 0%-0,5%.
Câțiva dintre aceștia apelează și la practici mai puțin ortodoxe, de la evaziunea fiscală ilegală până la exploatarea lacunelor din sistemele fiscale. Prin intermediul acestor metode folosite de miliardari, guvernele sunt private de veniturile extrem de necesare într-o perioadă de creștere a datoriilor.
„Impozitarea progresivă este un pilon cheie al societăților democratice”, a declarat Gabriel Zucman, directorul grupului de cercetare susținut de UE. Actualul mozaic de regimuri fiscale din lume „nu reușește să impoziteze în mod corespunzător persoanele cu cea mai mare capacitate de a plăti impozite”, a adăugat el pentru CNN.
În mod similar, un raport de luna trecută al Oxfam arată că „în țări precum Brazilia, Franța, Italia, Marea Britanie și SUA, cei superbogați plătesc o cotă efectivă de impozitare mai mică decât muncitorul mediu”.
Observatorul fiscal al UE a propus, printre alte câteva idei inițiale, să stabilească un impozit global minim de 2% asupra averii nete a miliardarilor. Acest lucru ar putea genera 250 de miliarde de dolari pe an.
Suma care ar putea fi obținută este una echivalentă cu jumătatea din cea cerută de țările africane în fiecare an pentru tranziția către surse de energie mai curate.
„Acesta este doar începutul drumului. Negocierile privind un impozit minim pe corporații au durat ani de zile”, a declarat pentru CNN Quentin Parrinello, consilier principal pentru politici la Observatorul Fiscal al UE.
„Dar un acord internațional părea utopic la acea vreme și acum îl avem – așa că există un precedent”.
Parrinello a spus că cei superbogați au putut să-și ascundă banii și să evite să plătească taxe uriașe. O parte dintre aceștia au apelat la companii de holding.