Taxă pe bogăție doar la persoane fizice și privați, nu și la stat!
Mai multe modificări la Codul fiscal au fost puse în dezbatere publică. Pentru acestea Guvernul își va asuma răspunderea în fața Parlamentului. Printre multele schimbări fiscale pe care le conține, proiectul stabilește introducerea unui nou impozit – taxa pe bogăție. Aceasta se va aplica celor ce dețin bunuri de valoare mare, respectiv case sau mașini scumpe.
Proiectul de lege a apărut încă de ieri în dezbatere publică la Ministerul Finanțelor (MF). Potrivit proiectului, în Codul fiscal se va introduce impozitul special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare.
Impozitul special va viza, de fapt, casele și mașinile scumpe. Astfel, vor fi vizate de impozitul special:
- persoanele fizice care au în proprietate clădiri dacă valoarea impozabilă depășește 2.500.000 de lei (~ 500.000 de euro);
- persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/ înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei (~ 75.000 de euro).
Așadar, în cazul clădirilor rezidențiale, impozitul special se va aplica doar persoanelor fizice, în timp ce în cazul mașinilor, acesta va viza atât persoanele fizice, cât și pe cele juridice.
De precizat este că impozitul special se va aplica clădirilor care depășesc – fiecare – 2.500.000 de lei.
Instituțiile statului nu plătesc impozitul special pe mașinile de lux
Chiar dacă taxa pe bogăție include și persoane juridice, instituțiile statului nu sunt incluse conform art. 469, lit. f din același Cod Fiscal. Pe de o parte este un lucru normal, având în vedere că instituțiile publice deți vehicule utilitare, autospeciale de intervenție. Totuși, dar de ce nu se pot impozita autoturismele de lux de sute de mii de euro cu care se plimbă șefii, demnitarii sau alte categorii privilegiate?
Viitoarea lege mai stabilește modul de calcul al impozitului special pe bunurile de valoare mare:
- în cazul proprietăților reprezentând clădiri rezidențiale – prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei;
- în cazul proprietăților reprezentând autoturisme – prin aplicarea unei cote de 0,3% asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.
Impozitul special se va datora pentru întregul an fiscal, contribuabilii fiind obligați să-l calculeze și să-l declare la Fisc până la data de 30 aprilie din respectivul an fiscal, în cazul celor ce dețin case cu valoare mare, și până la data de 31 decembrie – în cazul celor ce dețin mașini scumpe.
Proiectul urmează să fie adoptat în Parlament, prin asumarea răspunderii de către Executiv, până la final de septembrie.
Citește și: Ministrul Predoiu își trimite sindicaliștii din poliție la Guvern pentru drepturile lor!