Taxele lui Trump schimbă ierarhia băncilor europene. Mișcare de domeniul fantasticului
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/107006498-1643196015148-gettyimages-1236117680-UK_BANKS-1536x864-1.jpeg)
Mișcările lui Donald Trump referitoare la politicile vamale au avut efecte și în lumea bancară. Zilele acestea s-a petrecut un lucru care părea de domeniul fantasticului: o bancă elvețiană a fost detronată din fruntea ierarhiei europene.
Banca spaniolă Banco Santander a depăşit gigantul elveţian UBS, devenind cea mai valoroasă bancă din Europa continentală după capitalizarea de piaţă. Schimbarea are loc în contextul în care tarifele comerciale impuse de Donald Trump generează turbulenţe în sectorul bancar european, relatează CNBC.
Potrivit datelor FactSet, UBS avea miercuri o capitalizare de piaţă de 79,5 miliarde de franci elveţieni (97,23 miliarde de dolari), în timp ce Banco Santander a atins 91,3 miliarde de euro (103,78 miliarde de dolari).
Acţiunile celor două bănci au avut traiectorii opuse în ultimele luni. UBS a pierdut 17,2% din valoare de la începutul anului, în timp ce Banco Santander a înregistrat un câştig de aproape 35%, conform datelor LSEG.
Sectorul bancar – puternic afectat de turbulențele provocate de Trump
Ambele instituţii financiare, alături de sectorul bancar european în ansamblu, au resimţit impactul politicilor comerciale protecţioniste ale administraţiei Trump, pe fondul încetinirii perspectivelor de creştere economică în ţările afectate de tarife şi riscului tot mai accentuat al unei recesiuni în SUA.
Elveţia, care nu este membră a UE, va fi afectată mai sever după expirarea perioadei de graţie, când tariful aplicabil va urca la 31%. În plus, administraţia Trump a ameninţat şi cu noi tarife asupra importurilor de medicamente — un sector în care Elveţia a înregistrat o creştere robustă în trimestrul al patrulea şi care a contribuit semnificativ la exporturile ţării.
Pe de altă parte, băncile din UE au fost sprijinite de iniţiativa ReArm, lansată în martie de Comisia Europeană, care prevede relaxarea regulilor fiscale regionale şi încurajarea împrumuturilor pentru sporirea cheltuielilor în domeniul apărării.
Expunere diferită pe piaţa americană
UBS şi Santander, cele mai mari două bănci din Europa continentală, au expuneri diferite pe piaţa americană.
Banco Santander este al cincilea cel mai mare creditor auto din SUA şi îşi extinde activitatea printr-un parteneriat recent cu gigantul telecom Verizon. Totuşi, doar aproximativ 9% din profiturile sale din 2024 au fost generate pe piaţa americană.
Această expunere limitată la SUA ar fi contribuit la rezistenţa acţiunilor Santander în faţa turbulenţelor comerciale, în timp ce UBS, mai dependentă de pieţele globale şi de fluxurile de capital, a fost mai vulnerabilă la impactul noilor tarife şi la incertitudinea economică generală.