Te culci după ora unu noaptea? Conscințe: Depresie și anxietate

Publicat: 24 iun. 2024, 20:57, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Te culci după ora unu noaptea? Conscințe: Depresie și anxietate
depresie anxietate noapte creier

S-a constatat că persoanele care se culcă frecvent după ora noaptea au un risc major de a suferi de tulburări mintale, cum ar fi depresia și anxietatea, transmite HuffPost France, preluând un articol publicat în această lună de American Huffington Post.

Într-un studiu recent, publicat în revista Psychiatry Research, experții au analizat datele despre somn și sănătate ale unui număr de 73.888 de britanici. S-a constatat că persoanele care se culcau frecvent după ora unu noaptea aveau mai multe șanse de a suferi de tulburări mintale, cum ar fi depresia și anxietatea, în comparație cu cele obișnuite să adoarmă mai devreme.

Se pare că studiul are și o serie de limite, de exemplu, banca de date medicale pe care se bazează studiul, este formată în special din albi și din persoane de vârstă medie până la vârstnici. Cu toate limitele, dr. Indira Gurubhagavatula, profesor de medicina somnului la Universitatea din Pennsylvania, intervievată de HuffPost US, spune că rezultatele studiului britanic se potrivesc cu propriile ei concluzii și sunt împărtășite și de alți experți în sănătate și somn.

„În general, dacă nu te culci până la 1 sau 2 a.m., este foarte probabil să nu te trezești decât la câteva ore după răsărit. Și nu te vei culca seara decât la câteva ore după apus. Deci nu sunteți în ton cu ciclul lumină-întuneric din mediul dumneavoastră, ceea ce este potențial problematic”, explică Matthew Lehrer, profesor asistent la departamentul de psihiatrie de la Universitatea din Pittsburgh.

Este, într-adevăr, important ca organismul nostru să primească semnale puternice care indică faptul că este zi. Dacă nu primești aceste semnale sau dacă primești semnale contradictorii poate duce la probleme biologice, care îți pot afecta și creierul, continuă Matthew Lehrer.

Impulsivitate, indaptare

O activitate intensă în timpul nopții este asociată cu un comportament mai impulsiv și  de inadaptare” explică prof. Lehrer.  „Există în creier mecanisme legate de comportament, impulsivitate și inhibiție… Când ești treaz mai mult și mai târziu, abilitățile și barierele tale tind să scadă, ceea ce ar putea fi asociat cu o sănătate mintală precară”.

Dr. Indira Gurubhagavatula spune că a adormi după miezul nopții afectează  lobul frontal al creierului care este mai vulnerabil, în special partea creierului responsabilă de reglarea stării de spirit și a emoțiilor. „Abilitatea noastră de a nu trece de la o emoție la alta – această capacitate de a ne inhiba pe noi înșine – este afectată în cazurile de privare de somn sau de stat treaz foarte târziu ”, subliniază dr. Gurubhagavatula. „Acest lucru poate duce la mai multă negativitate, la anxietate… pentru că funcțiile creierului care  reglează aceste emoții sunt atenuate .

Ambii specialiști  citați ”cred că majoritatea oamenilor încep să înțeleagă că somnul nu este un bonus, ci este de fapt esențial. Este o necesitate biologică. Nu ne putem lipsi de el, la fel ca aerul, mâncarea și apa”.  Și în cazul în care nu putem avea un somn odihnitor, înainte de miezul nopții, este indicată consultarea unui specialist în somn.