Teatrul Național din București, după un an de pandemie. Locurile s-au ocupat 90,28% în prima săptămână de la deschidere
După aproape un an de la debutul pandemiei, sectorul cultural și-a redeschis porțile pentru iubitorii de film și de spectacole la sfârșitul lunii ianuarie 2021, la o capacitate maximă de ocupare de 30%. Este și cazul Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București (TNB), unde sălile de spectacole s-au deschis încă din 5 februarie.
De la deschidere, spectacolele TNB s-au jucat în zilele de 5,6 și 7 februarie, în toate cele patru săli. Chiar din prima săptămână, locurile puse la dispoziție au fost ocupate în proporție de 90,28% din capacitatea maximă prevăzută, semn că oamenii și-au dorit să simtă, din nou, atmosfera vie din interiorul sălilor de spectacole.
Vremuri tulburi în pandemie pentru sectorul cultural
Deschiderea sectorului cultural din 2021 vine după o perioadă agitată din cauza contextului pandemic. La mijlocul lui martie 2020, țara noastră intra în stare de urgență, urmând imediat ca aproape totul să fie închis, de la unitățile de învățământ până la unitățile din domeniul HoReCa și cultural.
Pe atunci, conducerea TNB a fost nevoită să suspende programul făcut cu două luni înainte și să anuleze cele 144 de spectacole.
„Pandemia ne-a afectat în măsura în care din 10 martie s-au suspendat toate spectacolele programate pe două luni înainte, a trebuit să restituim banii spectatorilor și nu s-au mai făcut încasările estimate, în mod normal, din vânzarea biletelor și exploatarea sălilor. S-au suspendat toate turneele interne și internaționale și s-a realizat un număr mai mic de premiere estimate. De la începutul anului 2020 până la instituirea stării de urgență, se înregistraseră 27.300 de spectatori, 94 de reprezentații, cu o ocupare a sălilor în procent de 97% și venituri de 1.300.000 de lei”, a declarat, pentru Puterea.ro, Adriana Popescu, director de Comunicare și Relații Internaționale în cadrul TNB.
Apoi, s-a stabilit că doar teatrele care au un amfiteatru descoperit sau o grădină de vară pot să-și reia activitatea, cu un număr maxim de 500 de spectatori. Primul spectacol în amfiteatrul descoperit al TNB a fost „Frumos e în septembrie în Veneția”, avându-i pe actori pe Mircea Rusu și Oana Pellea. S-a păstrat distanța socială, ocupându-se 60 de locuri din cele 300 puse la dispoziție.
Reluarea activităților culturale după starea de urgență
Începutul lui septembrie 2020 se anunța unul promițător, iar asta pentru că s-a stabilit, printr-o Hotărâre de Guvern, că vor fi reluate activitățile din domeniul HoReCa și din cel cultural, acolo unde incidența cumulată a cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus era mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.
Atunci, la fel ca și acum, în sălile de spectacole ale teatrelor s-au respectat regulile impuse pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, precum măsurarea temperaturii, dezinfectarea mâinilor, distanțarea fizică. La fiecare început de săptămână, în clădirea TNB, se execută o dezinfecţie a sălilor de spectacol, a cabinelor, a sălilor de repetiție și de regrupare actori. În plus, spectacolele din cadrul TNB se desfășoară fără pauză, iar purtarea măștii de protecție este obligatorie pe toată durata spectacolului, explică Adriana Popescu.
Sectorul cultural și-a închis din nou „porțile” după numai o lună de activități
După numai o lună de activități, la începutul lui octombrie 2020, teatrele și cinematografele au fost din nou închise din cauza creșterii numărului de infectări în ultimele zile. Managerul TNB, regizorul și actorul Ion Caramitru, a afirmat atunci că au fost suspendate 14 spectacole. Chiar și așa, în ciuda greutăților, nu s-a făcut concedieri de personal.
Inclusiv ministrul culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat după momentul reînchiderii teatrelor și cinematografelor că sectorul cultural a fost o victimă colaterală, în condițiile în care instituțiile de spectacol nu au înregistrat niciun focar de COVID-19 în ultimele 14 zile.
„Dacă mă întrebați pe mine, eu zic că nu sectorul cultural a contribuit la înrăutățirea acestor cifre, din punct de vedere epidemiologic, pentru că publicul nostru este unul extrem de respectuos cu aceste norme, este un public educat și responsabil”, a afirmat, în acea perioadă, ministrul culturii.
Început de an 2021: noi vești, noi relaxări
În luna ianuarie 2021, a fost adoptată decizia de a redeschide unitățile din domeniul HoReCa și cultural încă din data de 25, la o capacitate de ocupare de 30%. Teatrul Național din București a avut 1.114 bilete vândute în prima săptămână de la deschidere, în februarie.
„În principiu, nu ne propunem să reluăm difuzarea de spectacole online, e o formulă în care credem mai puțin. O vom face doar dacă situația pandemică ne va obliga din nou la o lungă perioadă de întrerupere a teatrului viu, cel de pe scenă. Am constatat că există un oarecare interes al spectatorilor pentru transmisiile online, mai ales al celor care nu au acces direct la o institutie teatrală în orașul lor sau al românilor care trăiesc în străinătate. Difuzările online ridică însă o serie de probleme legate de drepturile de autor și de cesiunea drepturilor conexe, probleme încă neclarificate juridic”, a explicat Adriana Popescu, director de comunicare al TNB.
Primarul general al Bucureştiului, Nicușor Dan, a precizat că relaxarea restricţiilor se va menţine cu condiţia ca rata de infectare să rămână sub 3 la mia de locuitori.
Lucrătorii din aria spectacolelor nu fac parte din etapa a doua de vacccinare
Guvernul României a aprobat, în luna ianuarie 2021, o hotărâre prin care vor intra în etapa a doua de vaccinare și alte categorii de persoane, în afară de cele prevăzute inițial, cum ar fi personalul navigant român maritim și fluvial sau cetățenii străini cu ședere legală pe teritoriul țării.
Nici de data aceasta, lucrătorii din aria spectacolelor, activităților culturale și recreative, nu fac parte din etapa a doua de vacccinare, cu toate că se expun riscului de a se infecta, mai ales că actorii interacționează între ei. În schimb, se vor putea vaccina în etapa a treia, odată cu restul populației.
Bani pentru sectorul cultural
Ministerul Culturii a lansat un proiect, în consultare publică, privind instituirea unor scheme de ajutor de stat și de minimis pentru relansarea sectorului cultural.
„Suma totală aferentă celor două scheme va fi împărţită astfel: 60% pentru sectorul cultural independent din România prin schema de ajutor de minimis; 40% pentru evenimente culturale şi festivaluri (20%), respectiv librării şi edituri (20%) prin schema de ajutor de stat”, conform ministerului, într-o postare pe Facebook.
Potrivit proiectului Ordonanței de Urgență, art. 2 și 3:
„(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, suma totală alocată Schemei de ajutor de stat pentru susținerea sectorului cultural, este de 161.200.000 lei și va fi suportată în proporție de 85% din fonduri externe nerambursabile (POC 2014-2020) și diferența de la bugetul de stat.
(2) Din bugetul prevăzut la alin. (1), 145.050.000 lei reprezintă buget alocat schemei de ajutor de stat, iar diferența reprezintă cheltuieli de management aferente gestionării și implementării Schemei de ajutor de stat pentru susținerea sectorului cultural
(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, suma totală alocată Ajutorului de minimis pentru susținerea sectorului cultural, este de 212.750.000 lei și va fi suportată în proporție de 85% din fonduri externe nerambursabile (POC 2014- 2020) și diferența de la bugetul de stat.
(2) Din bugetul prevăzut la alin. (1), 193.400.000 lei reprezintă bugetul alocat schemei de ajutor de minimis, iar diferența reprezintă cheltuieli de management aferente gestionării și implementării Ajutorului de minimis pentru susținerea sectorului cultural”.
Schema cuprinde patru măsuri, respectiv granturi pentru organizarea de festivaluri culturale, granturi pentru organizarea de evenimente culturale, granturi pentru librării şi granturi pentru edituri, numărul estimat de beneficiari ai ajutorului de stat fiind de aproximativ 700 operatori culturali, scrie G4media.com.
Directorul de comunicare al TNB spune că, fiind instituție subvenționată, nu a avut și nici nu a solicitat sprijin.
„Am solicitat o completare la buget, pentru a putea acoperi acele cheltuieli obligatorii care ar fi fost acoperite, în mod normal, din capitolul venituri proprii”, a transmis Adriana Popescu.
Spectacolele TNB
Încă din data de 8 februarie, au fost reluate tururile ghidate ale teatrului, astfel că vor putea fi vizitate noile săli, atelierele şi culisele TNB. Calendarul spectacolelor poate fi vizualizat aici.