Teheranul își spânzură, la propriu, oponenții. 834 de execuții doar în 2023
Potrivit unui raport, 834 de persoane au fost executate în Iran în 2023. Aceasta este o creștere de aproximativ 40 la sută față de anul precedent. Activiștii pentru drepturile omului critică regimul pentru că a folosit pedeapsa cu moartea pentru opresiune.
Potrivit activiștilor pentru drepturile omului, cel puțin 834 de persoane au fost executate în Iran în 2023. Aceasta corespunde unei creșteri a execuțiilor de 41% față de 2022. Acest lucru reiese dintr-un raport al organizațiilor pentru drepturile omului Iran Human Rights (IHR) și Together Against the Death Penalty (ECPM).
Potrivit raportului, guvernul iranian nu face publice majoritatea execuțiilor. Potrivit acesteia, doar aproximativ 15 la sută din execuții au fost anunțate oficial. Cazurile rămase au fost confirmate de organizația Iran pentru Drepturile Omului din surse proprii. Mai mult de jumătate dintre cei executați au fost condamnați la moarte pentru infracțiuni legate de droguri. Un al treilea a fost acuzat de crimă.
Utilizarea pedepsei cu moartea este un instrument de oprimare în Iran, se arată în raport. Directorul IHR, Mahmood Amiry-Moghaddam, a declarat: „Incitarea fricii în societate este singura modalitate a regimului de a rămâne la putere, iar pedeapsa cu moartea este instrumentul său principal”. El s-a plâns, de asemenea, de un „răspuns inconsecvent din partea comunității internaționale”.
Activiștii au criticat de zeci de ani practica pedepsei capitale în Iran. Nu există cifre oficiale cu privire la execuții. Au fost executați și protestatari. Execuțiile participanților la protestele de masă din toamna anului 2022 au provocat proteste internaționale deosebit de mari. De atunci, Republica Islamică a executat nouă persoane care au luat parte la mișcările de protest împotriva regimului de la Teheran.
Membrii minorităților etnice sunt reprezentați în mod disproporționat printre cei executați. Membrii minorității sunnite Baloch, care trăiesc în sud-estul Iranului, au reprezentat aproximativ o cincime dintre cei executați în 2023, chiar dacă ponderea lor din populație era de doar cinci procente.
Pedeapsa cu moartea se execută adesea în închisori, și, de obicei, oamenii sunt spânzurați.
Cele mai multe pedepse cu moartea au fost executate în 2015, când au fost ucise aproape 1.000 de persoane. Activiștii pentru drepturile omului au înregistrat, de asemenea, o creștere a execuțiilor publice anul trecut. Totuși, doar șapte persoane au fost executate prin spânzurare publică. Restul, până la peste 400, au fost lichidați în închisori.