Tehnologia aliată cu IA, pentru detectarea melanomului

Publicat: 11 iun. 2024, 19:44, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Tehnologia aliată cu IA, pentru detectarea melanomului
ineligența artificială tehnologie melanom diagnostic dermatologie

Tehnologia de ultimă oră și inteligența artificială pot ajuta la punerea mai rapidă a diagnosticului de melanom, cel mai agresiv cancer de piele.

Un dispozitiv de trei metri înălțime și cinci metri lățime – Vectra 360 – este capabil să fotografieze aproape toată suprafața pielii pacientului, datorită celor 92 de obiective de înaltă rezoluție. Scanerul produce o cartografiere a leziunilor vizibile și a tuturor alunițelor.

Medicul poate astfel, de la distanță, să mărească imaginea unde i se pare ceva suspect pentru analiză, explică Isabelle L’hôpital, care coordonează Societatea franceză de Dermatologie, autoarea acestui proiect.

Obiectivului acestui proiect de imagistică dermatologică este de a îmbunătăți detectarea mai rapidă a melanomului, obținerea în cel mai scurt timp a unei progrămari la dermatolog, pe fondul penuriei de dermatologi.

Ce este melanomul

Melanomul este o formă de cancer al pielii, o tumoră cu aspectul unei alunițe, care are adesea are următoarele caracteristici: asimetrie, margini neregulate, culori multiple, mărirea sau modificare a aspectului.

Numărul de cazuri noi pe an a cunoscut o creștere constantă în ultimele două decenii. Dar datorită screening-ului îmbunătățit și introducerii de noi tratamente, rata mortalității a avut tendința de a se stabiliza în ultimii ani.

În prezent, mai multe companii încearcă să revoluționeze tratamentul precoce al acestui cancer grav.

„De la sfârșitul anilor 1990, multe cabinete au fost echipate cu așa-numitele aparate de dermatoscopie digitală, care fac posibilă fotografierea pielii unui pacient și apoi compararea în timpul programărilor succesive, pentru a vedea dacă alunițele suspecte au evoluat”, spune  pentru AFP Luc Thomas, specialist în cancer de piele, medic la Spitalul Universitar Lyon.

Algoritmi salvatori

Acum, obiectivul este de a dezvolta algoritmi IA capabili să identifice, ușor și rapid, leziuni noi, progresive sau suspecte, pe piele.

„Inteligenta artificială ar putea fi folosită pentru a face un fel de sortare, dar decizia finală va reveni întotdeauna medicului”, precizează  medicul Luc Thomas.