Tehnologia ARN mesager pentru un vaccin personalizat contra cancerului
Descoperită în anii 1960, tehnologia ARN mesager a devenit extrem de interesantă pentru numeroase companii farmaceutice, care doresc să dezvolte vaccinuri contra mai multor tipuri de cancer.
Obiectivul este de a folosi ARN mesager pentru a impune sistemului imunitar să distrugă celulele tumorale. Pentru aceasta, noile vaccinuri ARN mesager sunt personalizate în funcție de fiecare bolnav: este prelevat ADN-ul tumoral prin biopsie cu scopul de a fi analizate mutațiile specifice celulelor tumorale (neo-epitopi). Acestea vor reprezenta ținte ale anticorpilor produși prin vaccinare.
Laboratoarele americane Moderna și Merck au anunțat, încă din decembrie anul trecut, rezultatele preliminare pozitive ale vaccinului lor ARN mesager contra melanomului, un cancer al pielii.
Testele efectuate pe un lot de 150 de pacienți, în stadiu avansat de boală, cărora li s-au administrat vaccinul și un medicament de imunoterapie, Keytruda, au arătat o scădere semnificativă a riscului de reapariție a cancerului și o reducere a mortalității.
Laboratorul german BioNTech a semnat de curând cu guvernul un acord pentru accelerarea testelor clinice pentru imunoterapie și tehnologii ARN mesager personalizate, cu următorul obiectiv: a trata 10.000 de pacienți până la finele lui 2030.
Așadar, ARN mesager pare să fie un instrument novator și care nu mai poate fi evitat în terapiile maligne. Scopul principal este de a limita efectele secundare asociate cu chimioterapiile clasice.