Tehnologia neurofeedback aplicată în premieră în țara noastră, la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu

Publicat: 10 dec. 2022, 12:31, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Tehnologia neurofeedback aplicată în premieră în țara noastră, la Spitalul de Psihiatrie din Sibiu

În premieră în țara noastră, la Spitalul de psihiatrie din Sibiu, este folosită tehnologia neurofeedback pentru tratarea depresiei, anxietății, ADHD, autismului, dar și pentru persoanele sănătoase în vedere ținerii sub control a stresului.

Tehnologia neurofeedback este aplicată la această unitate medicală de Gabriela Marcu, psiholog clinic care s-a format în Germania.

„În primul rând este vorba despre o tehnologie nouă pentru România, ea are o vechime de peste 50 de ani în lume, dar acum am preluat-o şi la noi, neurofeedback se numeşte. Este o modalitate de terapie, de antrenament cerebral, non-invazivă, care se poate personaliza pentru pacient şi care presupune reglarea activităţii cerebrale, îmbunătăţirea activităţii cerebrale a pacientului pe baza activităţii creierului de a se reconfigura, numim asta neuroplasticitate. Intervenţia este sigură, este susţinută de studii clinice randomizate. Asta încercăm să facem şi noi aici, să studiem ca să aducem şi contribuţia asta alternativă medicaţiei, fie complementară tratamentului. (…) Pacientul doar trebuie să stea relaxat, se şi întinde acest fotoliu, se uită la un ecran pe care primeşte feedback viziual în funcţie de activitatea creierului său. (…) Practic, creierul învaţă ce ar avea de făcut ca să funcţioneze mai bine”, a explicat Gabriela Marcu, citată de Agerpres.

Fără efecte secundare

În prezent, la spitalul din Sibiu, psihologul Gabriela Marcu aplică această terapie în cazul a 14 pacienți diagnosticați cu anxietate și depresie rezistentă la tratament.

Psihologul precizează că terapia nu este asociată cu efecte secundare, iar dacă apar sunt tranzitorii.

„Este un tratament de minim 20 de şedinţe şi se desfăşoară pe parcursul mai multor luni. (…) Ne-am ocupat de depresie şi anxietate. Vrem să testăm dacă pe depresia rezistentă la tratament, reuşim să mişcăm lucrurile printr-o astfel de abordare. Se pare că da”, a precizat Gabriela Marcu.

Pentru prima dată, Spitalul Clinic de Psihiatrie are din acest an un colectiv de cercetare ştiinţifică în neuroştiinţe, dotat cu aparatură nouă.