Telemea cu gust de oaie și crenvurști de porc cu doar 10% carne de porc. Asta mănâncă românii
Piața românească este invadată de tot felul de produse – frumos ambalate, strălucitoare care iau ochii consumatorilor, prea puțin atenți la ceea ce scrie pe etichetă. Nu de alta, dar carnea nu mai este carne, laptele la fel, iar aromele pot reda orice gust ne dorim.
Pe lista produselor care sunt contrafăcute cel mai des se află brânzeturile, iar exemplele se găsesc mai peste tot. Lapte de vacă în loc de oaie, substituirea laptelui de capră cu lapte de vacă sau adaos de grăsimi vegetale, lapte şi produse lactate neconforme în ceea ce priveşte conţinutul de proteină, grăsime şi/sau sare, nerespectând cerinţele Regulamentului (CE) nr.1169/2011 cu privire la informarea consumatorului. Și sunt doar câteva din neregulile la ordinea zilei.
Recent, o postare pe o rețea socială a unui consumator care a cumpărat telemea cu aroma de oaie a atras numeroase comentarii din partea internauților, care se întrebau de exemplu pe când vom avea o brânză cu arome de banană sau căpșuni.
Crenvurşti cu 10% carne
La crenvurști, procentul de carne diferă semnificativ de la un produs la altul. Un studiu realizat de InfoCons referitor la compoziţia crenvurştilor de porc arată că în cazul lor procentul de carne de porc variază între 10% și 93%, analiza fiind realizată pe baza etichetelor la acest tip de produse.
„În total au fost analizate 19 produse. Ca urmare a centralizării şi analizării informaţiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat: procentul de carne de porc este cuprins între 10 şi 93% din compoziţia produsului”, arată Infocons.
Vă vine să credeți sau nu, există şi produse care sunt comercializate sub denumirea „Crenvurşti carne de porc”, însă primul ingredient din listă este carnea de pui. Carnea de porc se află pe a patra poziţie în lista ingredientelor.
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziţie, 57,89% au apă, fiind şi cel de-al doilea ingredient, iar 31,57% au sarea ca fiind al treilea ingredient.
Totodată, ingredientele de pe etichetă se află în ordine descrescătoare, primul fiind în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică. Analiza mai arată că 100% din produse au în compoziţie E-uri (aditivi alimentari), iar numărul de aditivi alimentari variază între 2 şi 11.
Aplicaţia InfoCons afişează numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cea de sare şi numărul de calorii din produsele scanate.