Temperaturile lunii martie avertizează asupra iminenței unui cataclism planetar
Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) a publicat, astăzi, raportul său asupra lunii martie 2024. Concluziile nu fac decât să crească îngrijorarea oamenilor de știință asupra viitorului pe termen mediu al Planetei. Practic, ne aflăm în pragul unui cataclism planetar.
Martie 2024 a fost mai caldă la nivel global decât orice altă lună martie anterioară pentru care există date. Temperatură medie a aerului, la nivel global a fost de 14,14 °C, cu 0,73 °C peste media decadei 1991-2020 pentru martie și cu 0,10 °C peste recordul anterior, stabilit în martie 2016.
Luna a fost cu 1,68°C mai caldă decât o estimare a mediei din martie pentru anii1850-1900, perioada de referință preindustrială desemnată.
Dar lucrurile stau încă și mai rău: aceasta este a zecea lună consecutivă în care se înregistrează cea mai ridicată temperatură pentru luna respectivă a anului.
Temperatura medie globală din ultimele douăsprezece luni (aprilie 2023 – martie 2024) este cea mai ridicată înregistrată, cu 0,70 °C peste media 1991-2020 și cu 1,58 °C peste media preindustrială 1850-1900.
Temperatura medie europeană pentru martie 2024 a fost cu 2,12 °C peste media din 1991-2020 pentru martie, făcând luna a doua cea mai caldă martie înregistrată pe continent, cu doar o 0,02 °C mai rece decât martie 2014. Temperaturile care au sărit cel mai mult peste medie în martie 2024 s-au înregistrat regiunile centrale si de est.
În afara Europei, temperaturile au trecut cel mai mult peste medie în estul Americii de Nord, Groenlanda, estul Rusiei, America Centrală, părți din America de Sud, multe părți ale Africii, sudul Australiei și părți din Antarctica.
El Niño – fenomenul de încălzire a Oceanului Planetar – a continuat să slăbească în Pacificul ecuatorial de est, dar temperaturile aerului marin, în general, au rămas la un nivel neobișnuit de ridicat.
Temperatura globală medie a suprafeței mării în luna martie, în intervalul cuprins între 60° latitudine sudică și 60° latitudine nordică, a fost de 21,07°C, cea mai mare valoare lunară înregistrată, cu puțin peste 21,06°C înregistrate în februarie.
Samantha Burgess, director adjunct al Copernicus Climate Service (C3S) a subliniat semnificația situației: „Martie 2024 continuă succesiunea recordurilor climatice care s-au succedat, atât pentru temperatura aerului, cât și pentru temperaturile de la suprafața oceanului. Este cea de-a zecea lună consecutivă de dobândire a recordurilor. Temperatura medie globală este cea mai ridicată înregistrată, ultimele 12 luni fiind cu 1,58 °C peste nivelurile preindustriale. Oprirea încălzirii globale, în continuare, necesită reduceri rapide ale emisiilor de gaze cu efect de seră”.
Situația hidrologică în luna martie
În martie 2024 a fost mai umed decât media în cea mai mare parte a Europei de Vest, furtunile provocând ploi abundente peste Peninsula Iberică și sudul Franței. De asemenea, a fost mai umed decât media în regiunile Scandinaviei și nord-vestul Rusiei.
În schimb, în restul Europei a fost o vreme mai uscată decât media, cu precipitații mult sub medie în nord-vestul Norvegiei.
În lume, în martie 2024 a fost mai umed decât de obicei în regiunile Americii de Nord, în Asia Centrală, Japonia, o mare parte din Peninsula Arabă, Madagascar și părți din America de Sud. Australia a cunoscut o lună excepțional de umedă.
Condiții mai uscate decât media s-au stabilit în părți din centrul SUA, vestul Canadei și nordul Mexicului, regiuni din Asia Centrală și China și în sud-estul Australiei, cea mai mare parte a Africii de Sud și Americii de Sud.
1,5°C – pragul cataclismului planetar
Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S), implementat de Centrul European pentru Prognozele Meteo pe Interval Mediu în numele Comisiei Europene, cu finanțare din partea UE, publică în mod obișnuit buletine climatice lunare care raportează schimbările observate în temperatura globală a aerului și a mării la suprafață, stratul de gheață și variabilele hidrologice. Toate constatările raportate se bazează pe analize generate de computer și conform setului de date ERA5, folosind miliarde de măsurători de la sateliți, nave, avioane și stații meteorologice din întreaga lume. Rezultatele sunt analizate de un colectiv alcătuit din cei mai reputați climatologi ai lumii. Principala lor misiune este de a preveni un cataclism planetar.
Conform ultimelor concluzii ale analizelor, viața pe Pământ, în modul în care o cunoaștem la ora actuală, se află în pragul unei schimbări majore. Deși pare nesemnificativă, creșterea temperaturii medii globale cu 1,5°C este, de fapt, uriașă. Efectele sunt devastatoare asupra ecosistemului. Modificarea metabolismului unor alge microscopice din apele oceanelor duc la schimbarea compoziției atmosferei terestre. De aici implicațiile continuă în cascadă. În afară de aceasta, încălzirea determină o evaporare mai accentuată a apei din mări și oceane. După cum explică climatologii de la Copernicus, rezultatul este creșterea și accentuarea fenomenolor meteorologice severe, cum ar fi vânturile puternice și episoadele de ploi torențiale. Impactul acestor fenomene asupra producției de hrană poate deveni major, ducând la rezultate catastrofale.
Pe scurt, omenirea se află în pragul unui cataclism planetar!