Tendințe în înlocuirea ferestrelor de mansardă și ușilor, în România

Publicat: 11 oct. 2024, 10:19, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
Tendințe în înlocuirea ferestrelor de mansardă și ușilor, în România
Ferestre de mansarda

Conform unui studiu realizat de Velux România, jumătate dintre proprietarii de locuințe cu mansardă și-au schimbat deja ferestrele de mansardă de când locuiesc în gospodăriile actuale. Acest tip de renovare aduce numeroase beneficii, inclusiv mai multă lumină naturală, o ventilație mai bună și un climat interior sănătos, ceea ce face mansarda un spațiu ideal pentru birou sau loc de relaxare.

Circa 20% din participanții la studiul realizat de Velux România au afirmat că dețin locuințe cu mansardă, jumătate dintre ei susținând că și-au înlocuit ferestrele de când locuiesc în gospodăriile actuale. Raportat la tot eșantionul studiului, tot 20% dintre respondenți au declarat că nu au înlocuit niciodată ușile și ferestrele din locuința actuală sau că le-au schimbat cu mult timp în urmă (38%), în timp ce 24% dintre respondenții chestionarului le-au înlocuit în ultimul an.

În ceea ce privește tipurile de uși și ferestre din locuință, cei mai mulți respondenți declară nevoia înlocuirii ușilor din interior (24%), urmate de ferestrele frontale (21%) și de ușa din față (20%). Bărbații sunt mai înclinați să considere că aceste tipuri de uși/ferestre necesită înlocuire. 39% dintre respondenți sunt de părere că nu este nevoie în prezent să înlocuiască uși sau ferestre din locuință, într-un procent semnificativ mai mare femeile (44%).

Proprietarii preferă să folosească obiectele din casă până se uzează complet

Studiul subliniază că deteriorarea lemnului sau dificultățile în închiderea ferestrelor sunt semne clare care sugerează nevoia de înlocuire. Studiul mai arată că, la nivelul obiectelor din casă (mobilier, electrocasnice, uși, ferestre etc), 73% dintre proprietarii de locuințe preferă să le folosească până se uzează complet, considerând o risipă înlocuirea lor preventivă. Tinerii între 25 și 34 de ani sunt cei mai înclinați să înlocuiască lucrurile în mod preventiv (32%), pentru a evita eventualele probleme. În schimb, 52% dintre respondenții de peste 45 de ani preferă să le păstreze cât mai mult timp.

În cazul mobilierului de dimensiuni mici și mari, 73%, respectiv, 71% dintre români au declarat că preferă utilizarea sa până la deteriorare completă. În schimb, comparativ cu alte categorii de produse, când vine vorba de uși și ferestre, respondenții înclină în mai mare măsură (32%) spre înlocuirea preventivă a acestora.

Factori care influențează decizia de înlocuire pentru ferestrele de mansardă și uși

Decizia de a înlocui ferestrele sau alte obiecte din casă este adesea influențată de considerente financiare (32%) sau de dorința de a reduce consumul de energie (22%). Totuși, doar 6% dintre respondenți intenționează să schimbe ferestrele în următoarea lună, în timp ce 38% au planuri pe termen lung, fără a stabili o dată exactă.

Întrebați despre principalul motiv care ar determina înlocuirea acestora, 24% dintre români au optat pentru funcționarea defectuoasă, în timp ce 22% dintre respondenți spun că vor să reducă consumul de energie.