Tensiuni în coaliție! Rețeta pentru pensiile speciale e așteptată de la Banca Mondială
Raportul Băncii Mondiale cu privire la pensiile speciale, este așteptat în aceste zile de Guvern. Proiectul aprobat deja de Guvern se află acum în dezbatere în Parlament.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, va avea discuții cu reprezentanții Băncii Mondiale atât la sediul instituției, cât şi la Guvern. Proiectul inițial de lege privind pensiile speciale a fost elaborat de Guvern pe baza unui raport preliminar al Băncii Mondiale. Surse politice spun că raportul așteptat zilele acestea ar conține observații de substanță care trebuie implementate în noua lege.
Raportul Băncii Mondiale
O ultimă variantă a Băncii Mondiale pentru calcularea pensiilor militarilor și polițiștilor, de exemplu, prevede o altă formulă de calcul decât cea agreată de Guvern. Calculul pensiei ar putea fi 45% din ultimele 12 luni sau 65% din venitul mediu din întreaga carieră, conform unor surse politice citate de Libertatea. Această publicație susține că nu s-a găsit nici formula pentru reducerea pensiilor magistraților, aceasta fiind blocată de o decizie CCR.
Oficial, purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea a evitat să spună lucrurilor pe nume: “În măsura în care vom avea informatii despre acest raport final vom şti să spunem exact şi termenele care urmează”,
El a adăugat că: „Proiectul este deja în proces de dezbatere parlamentară. Sunt comisii care şi-au exprimat avizul. Sunt alte comisii care au cerut amânarea dezbaterii acestui proiect. Cred că de Senat trebuie să treacă la jumătatea lui martie. Avem timp să dezbatem în continuare. Cred că raportul final pe care îl va prezenta Banca Mondială va fi edificator pentru paşii care urmează a fi făcuţi, pentru că este măsură în PNRR”, a precizat Radu Oprea.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, vrea îndeplinirea tuturor jaloanelor, pentru a prelua guvernarea
Ministerele responsabile pentru acest proiect sunt Ministerul Muncii, Justiţiei, de Interne şi cel al Apărării Naţionale. Termenul limită pentru tranșarea pensiilor speciale este mai 2023. În cazul neîndeplinirii unui singur jalon din PNRR, România nu mai primește următoarea tranșă de bani.
Marcel Ciolacu, la rândul său, vrea la Guvernare doar dacă sunt îndeplinite jaloanele din PNRR. Marcel Ciolacu ar refuza să preia șefia Guvernului, în mai 2023, pentru a nu fi responsabil de acest eșec.
Eu nu vreau să răspund la nicio speculaţie. Eu aştept raportul venit din partea Guvernului, pentru că Executivul şi-a asumat acest proiect de lege şi e normal să îmi transmită toată informaţia pe care o au de la Banca Mondială. Haideţi să ştim foarte clar – acest jalon trebuie îndeplinit, trebuie închisă odată pentru totodeauna această discuţie cu privire la pensiile speciale. Legea, în schimb, cred că cu toţii, noi politicienii ne-am jucat prea mult timp”, a explicat Ciolacu.
Citește și: Pensiile speciale – acest capitol trebuie închis odată pentru totdeauna, spune Marcel Ciolacu