Tensiuni între Ciolacu și Toni Greblă. Premierul consideră că președintele AEP trebuie să se retragă din funcție

Publicat: 21 feb. 2025, 07:42, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Tensiuni între Ciolacu și Toni Greblă. Premierul consideră că președintele AEP trebuie să se retragă din funcție

Premierul Marcel Ciolacu a declarat recent că Toni Greblă nu ar trebui să mai conducă Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Decizia nu are legătură, potrivit acestuia, cu organizarea alegerilor anterioare, ci cu modul în care instituția funcționează și cu relația acesteia cu Guvernul.

Ciolacu vrea schimbare la AEP, dar decizia aparține Parlamentului

Ciolacu a subliniat că nu este el cel care decide viitorul lui Toni Greblă, această hotărâre aparținând Parlamentului. Cu toate acestea, consideră că ar trebui luată în calcul o schimbare la vârful AEP, deoarece problemele nu țin de organizarea alegerilor, ci de mecanismele interne ale instituției și de felul în care aceasta colaborează cu Executivul.

Astfel, a mărturisit clar că nu îl mai vrea la conducere pe Greblă:

„Nu, din mai multe motive”, spune Marcel Ciolacu.

Premierul a precizat că decizia nu îi aparține lui, ci Parlamentului, subliniind că problemele nu sunt legate de organizarea alegerilor, ci de raportarea dintre AEP și Guvern. În același timp, a precizat că Toni Greblă nu a fost cel care a coordonat procesul electoral, încercând astfel să evite o asociere directă între acesta și problemele apărute la alegerile prezidențiale din 2024.

„Nu eu hotărăsc. Acest lucru îl hotărăște Parlamentul, dar, repet, din alte motive care țin de funcționare și de raportare între AEP și Guvern. Dar nu Toni Greblă a coordonat alegerile”, încheie Ciolacu.

Controversele care au zguduit AEP

În ultimele luni, numele lui Toni Greblă a fost asociat cu mai multe scandaluri legate de organizarea alegerilor și de relațiile sale personale. Una dintre cele mai mari controverse a apărut după ce Curtea Constituțională a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024, în care Călin Georgescu obținuse un rezultat surprinzător.

În urma acestei decizii, s-au ridicat numeroase semne de întrebare privind corectitudinea scrutinului, iar Uniunea Salvați România (USR) a cerut revocarea lui Toni Greblă din funcția de președinte al AEP.

Principalele acuzații s-au concentrat asupra modului defectuos în care au fost verificate cheltuielile de campanie, în special în cazul lui Călin Georgescu. Acesta declarase oficial că nu a cheltuit niciun leu pentru promovarea sa, deși existau dovezi clare că a avut campanii finanțate. USR a susținut că AEP ar fi trebuit să investigheze aceste discrepanțe și să ia măsuri.

Toni Greblă a respins acuzațiile, susținând că alegerile au fost organizate „impecabil” și că nu vede niciun motiv să își dea demisia.

O altă situație care a pus și mai multă presiune asupra lui Toni Greblă a fost apariția unor fotografii compromițătoare. În imagini, președintele AEP apărea la un eveniment privat desfășurat cu trei ani în urmă, în compania unor persoane apropiate atât de Călin Georgescu, cât și de George Simion, liderul AUR.

Acest lucru a ridicat semne de întrebare cu privire la imparțialitatea sa politică, iar mai multe organizații neguvernamentale au cerut demisia sa pe motiv de lipsă de integritate. Greblă s-a apărat spunând că participarea sa la acel eveniment, o simplă „tăiere a porcului”, nu ar trebui să fie interpretată ca o asociere politică și că, în acel moment, nu avea cunoștință despre afilierea politică a celor prezenți.

În urma presiunilor, Toni Greblă a decis să își delege atribuțiile către vicepreședinții AEP, pentru perioada 11 decembrie 2024 – 10 ianuarie 2025. A explicat că acest gest este o procedură administrativă normală și că ar putea lua decizii similare și pe viitor.

Chiar dacă USR a insistat pentru revocarea lui Greblă, propunerea a fost respinsă de majoritatea parlamentară PSD-PNL, ceea ce i-a permis să își păstreze funcția. În ciuda scandalurilor, susținerea politică puternică a fost un factor decisiv în menținerea sa la conducerea AEP.