Teodosie, prezent la Curtea de Apel pentru dosarul de la DNA. Nou termen stabilit în septembrie

Publicat: 17 iun. 2024, 11:47, de Cristina Cohuț, în Justitie , ? cititori
Teodosie, prezent la Curtea de Apel pentru dosarul de la DNA. Nou termen stabilit în septembrie

Primul termen de cameră preliminară în noul dosar de corupție în care Teodosie a fost trimis în judecată de către DNA are loc luni, la Curtea de Apel Constanța.

Astfel, ÎPS Teodosie poate alege să fie prezent în instanță sau să fie reprezentat de avocați plătiți din fonduri personale pentru a-l apăra împotriva acuzațiilor Direcției Naționale Anticorupție.

În faza camerei preliminare, apărarea poate invoca excepții și poate formula cereri preliminare legate de probe sau de regularitatea actului de sesizare, adică rechizitoriul. De asemenea, poate solicita magistratului de cameră restituirea parțială sau integrală a dosarului la procuror.

Apărarea lui Teodosie pare că va cere anularea probelor principale ale procurorilor DNA Constanța, inclusiv a înregistrărilor furnizate de fostul preot Petrică Leascu și eliminarea din dosar a unor procese verbale întocmite de procurori.

În lipsa acestor probe esențiale, este foarte probabil ca apărătorii să ceară restituirea integrală a dosarului pentru reanalizare la procuror, dacă instanța va decide în acest sens.

Inculpat din nou după „caterisirea„ de către ICCJ

Este de menționat că Teodosie este la a doua trimitere în judecată într-un dosar al DNA, în primul fiind achitat definitiv de instanța supremă.În acest al doilea dosar, procurorii DNA de la Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

– PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului (considerat funcționar public conform legii penale), pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.
– P.I., consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru complicitate la cumpărare de influență.

În rechizitoriul transmis judecătorilor de la Curtea de Apel Constanța, procurorii anticorupție notează că în luna iulie 2023, Petrescu Teodosie, în calitatea sa, ar fi promis unui om de afaceri (martor în cauză) suma de 160.000 lei, reprezentând 20% din suma de 800.000 lei pe care acesta ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, folosindu-se de influența pe care pretindea că o are asupra funcționarilor de decizie din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Suma de 800.000 lei ar fi fost destinată finanțării unor lucrări de construcție sau reabilitare a unităților de cult aflate sub autoritatea Arhiepiscopiei Tomisului.

În acest context, P.I. i-ar fi explicat omului de afaceri modalitatea prin care urma să intre în posesia sumei promise de 160.000 lei, respectiv prin încheierea unui contract de consultanță fictiv între Arhiepiscopia Tomisului și firma martorului.

1-0 pentru un părinte jucător în meciul cu legea

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a fost achitat definitiv în dosarul de corupție, conform deciziei instanței supreme din februarie 2020. De asemenea, în primă instanță, ÎPS Teodosie a primit tot o decizie de achitare.

În dosarul Nazarcea, ÎPS Teodosie a fost achitat definitiv de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție. El fusese acuzat de fraudă cu fonduri europene.

„Respinge ca nefondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța și de partea civilă Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură împotriva sentinței penale nr.84/P din 06 iunie 2019 a Curții de Apel Constanța, Secția Penală și pentru Cauze cu Minori și de Familie”, se arăta în sentința instanței supreme de la acea vreme.

La ultimul termen de la Înalta Curte de Casație și Justiție, procurorul DNA a cerut pedeapsă cu închisoare cu suspendare pentru toți inculpații din dosar. Pe tot parcursul procesului, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, și-a menținut nevinovăția.

La prima instanță, Curtea de Apel Constanța, ÎPS Teodosie a primit tot o decizie de achitare în dosarul Nazarcea, unde era acuzat că a furnizat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Instanța a dispus achitarea și celorlalți cinci inculpați din dosar.

Magistrații au hotărât și ridicarea măsurii asigurătorii a sechestrului, inclusiv poprirea conturilor deținute de Teodosie Petrescu, Arhiepiscopia Tomisului și Așezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei”.

Arhiepiscopul a fost acuzat că, în perioada 2010-2016, în calitate de arhiepiscop al Tomisului, a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură acte false pentru a obține fonduri europene în valoare de peste 1 milion de lei.

Ar fi fentat APIA cu terenuri cu culturi de struguri

„În perioada 2010 – 2016, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalți inculpați, a folosit și prezentat declarații false în relația cu Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) în scopul de a primi fonduri europene.

În documentele prezentate la A.P.I.A., inculpații au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafețe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită „Ferma 3” – Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanța), având categoriile de folosință „vii pe rod cu struguri pentru vin”/„vii pe rod cu struguri nobili pentru vin”, în condițiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafețe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declarațiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiții agricole și de mediu (GAEC), printre care și evitarea instalării vegetației nedorite, în condițiile în care respectivele parcele erau abandonate și invadate cu astfel de vegetație pe toată durata formulării cererii și obținerii fondurilor.

Faptele au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafață unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei”, susținea DNA într-un comunicat de presă.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal, solicitând suma de 1.392.964 lei. În dosar s-a dispus sechestrul pe conturile Arhiepiscopului Tomisului și pe cele ale părților responsabile civilmente, respectiv Arhiepiscopia Tomisului și Așezământul Monahal Sf. Apostol „Andrei”.

În aceeași cauză, au fost trimiși în judecată în stare de libertate Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrișor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Aurelian Ștefan și Stere Beca, care la data faptelor erau mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului.

În contextul menționat anterior, inculpatul P.I. i-ar fi comunicat omului de afaceri modalitatea prin care urma să primească banii promiși (160.000 lei), respectiv prin încheierea unui contract de consultanță fictiv între Arhiepiscopia Tomisului și societatea martorului.