Tereos ia în calcul închiderea fabricii de zahăr de la Luduș
Producătorul francez de zahăr Tereos intenționează să renunțe la activităţile din domeniul zahărului din România, unde deține o fabrică la Luduș, în județul Mureș, care se află, însă, de ani buni pe pierdere. O altă măsură anunțată de companie este vânzarea participaţiei la afacerea de malt a cooperativei agricole Axereal cu care a și încheiat un acord, după cum se arată într-un document destinat investitorilor şi consultat de Reuters.
În ceea ce privește România, Tereos a anunţat că, în prezent, se află în procesul de consultare a sindicatului în vederea prezentării proiectului potenţialei închideri a activităţilor din domeniul zahărului din România, în contextul “previziunilor pesimiste”.
„De când a fost achiziţionată de Tereos, fabrica de zahăr din Luduş a acumulat pierderi substanţiale şi s-a confruntat cu dificultăţi, în special din cauza reducerii constante a suprafeţelor cultivate cu sfeclă de zahăr, în pofida unor acţiuni menite să compenseze aceste evoluţii”, a precizat Tereos.
De altfel, încă din iunie, sursele citate de Reuters au dezvăluit că Tereos vrea să îşi vândă operaţiunile din China şi România, în cadrul unui plan mai amplu al noii echipe manageriale destinat reducerii poverii datoriilor şi îmbunătăţirii profitabilităţii.
La finele lunii septembrie 2021, Tereos avea în România 153 de angajaţi permanenţi dintr-un total de 15.000 pentru întregul grup. O data cu închiderea fabricii Luduș, pe piața românească mai rămân doar unități de producție deținute de Agrana.
În același timp, Tereos a anunţat că va vinde participaţia minoritară la două societăţi mixte din China, ca parte a reorganizării.
Acord cu Axereal
Acordul cu Axereal, prezentă și pe piaţa din România, a fost anunțat într-un document publicat ca parte a lansării de obligaţiuni săptămâna aceasta. Astfel, Tereos va vinde participaţia sa de 11,7% în Copagest, holdingul afacerii de malţ a Axereal, şi va cumpăra participaţia Axereal de 2,8% în Tereos Agro-Industries.
Compania franceză vrea să se concentreze pe activităţile din Europa şi Brazilia, iar în viitor ar putea vinde alte operaţiuni şi să iasă din parteneriate care nu sunt strategice.
La data de 30 noiembrie 2021, datoria netă a Tereos se situa la 2,63 miliarde de euro, în creştere cu 263 milioane de euro, dar câştigurile sunt solide, conform documentului.