Termometrul economiei transmite semnale negative. Bursa are cea mai lungă serie de scăderi din ultimii doi ani

Publicat: 04 sept. 2024, 21:46, de Autor: Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Termometrul economiei transmite semnale negative. Bursa are cea mai lungă serie de scăderi din ultimii doi ani

Termometrul economiei transmite semnale negative. Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis miercuri în scădere cu 0,57% şi are cea mai lungă serie de scăderi din ultimii doi ani.

Bursa a scăzut şapte sesiuni consecutive. O situaţie mai specială a fost marţi, când scăderea indicelui principal BET al BVB a fost atât de uşoară încât variaţia procentuală afişată în sistemul bursei a fost zero.

Bursa, termometrul economiei

Bursa este considerată termometrul economiei pentru că scade un pic mai devreme când economia începe şi ea să scadă şi creşte un pic mai târziu după ce economia creşte.

În  general, scăderea pieţelor de capital este văzută ca un semnal negativ, prevestitor al recesiunii „aşteptate” de doi ani şi care nu mai vine.

Când ne uităm în jur ne liniştim

Marţi a apărut pe Bloomberg un articol laudativ la adresa Bursei de la Bucureşti şi a evoluţiei sale în ultimele 12 luni, avansul de aproape 40% înregistrat în această perioadă ieşind în evidenţă la nivel mondial, în ciuda declinului din august.

Indicele BET, care urmăreşte evoluţia celor mai lichide 20 de acţiuni tranzacţionate la BVB, a avut un randament de aproape 40%, în dolari, în ultimele 12 luni, a cincea performanţă din cei peste 90 de indici bursieri urmăriţi de Bloomberg.

Bursa de la Bucureşti a închis şedinţa de miercuri în scădere pe aproape toţi indicii, iar valoarea tranzacţiilor înregistrate pe parcursul zilei a fost de 51,11 milioane de lei (10,28 milioane de euro), puţin peste o treime din media zilnică a anului 2024.

Jumătate din rulajul pieţei a fost realizat de numai 3 acţiuni. Cele mai lichide titluri au fost cele ale Fondului Proprietatea, cu tranzacţii de 12,45 milioane de lei, urmate de acţiunile OMV Petrom, cu 7,62 milioane de lei, şi ale Băncii Transilvania – 6,95 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate miercuri de acţiunile Societăţii de Construcţii Napoca (+7,89%), Comelf (+3,97%) şi ale Fondului Proprietatea (+3,03%).

Corecţii severe ale cotaţiilor au suferit acţiunile Grupului Industrial Electrocontact (-13,98%), Energopetrol (-9,76%) şi Condmag (-9,09%).